-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Te recunosti printre aceste persoane? Urmareste-le portretul psihologic si vei afla raspunsul!


Publicitate

Fiintele hipersensibile prezinta o multitudine de caracteristici pozitive. Acesti sentimentali, cum erau calificati cu ceva timp in urma, au multe atuuri ce merita toata atentia.

Cred ca in vremurile actuale o astfel de trasatura de personalitate este mai bine inteleasa. Unii vad hipersensibilitatea ca pe un calvar, altii nu ar schimba-o pentru nimic in lume.

Aproape toate insusirile predominante ale oamenilor cu sensibilitate inalta au fost scoase in evidenta de N. Aron, doctor in psihologie, la inceputul anilor 1990, ca si de Ted Zeff, autor al multor opere consacrate hipersensibilitatii.
Ideile lor se suprapun si ambii ii privesc din acelasi unghi luminos pe toti cei care traiesc in aceasta lume in care nimic si nimeni nu-i lasa indiferenti.

Iata portretul psihologic al oamenilor hipersensibili realizat de specialist!


1.Traiesc intens orice situatie

Hipersensibilii au capacitatea de a trai mai intens unele situatii, de a avea sentimente profunde, comparativ cu ceilalti ce nu ar acorda prea multa importanta aceluiasi fapt: “le place sa analizeze lucrurile la nivel profund”, explica Ted Zeff, “sunt foarte intuitivi si merg foarte departe ca sa inteleaga lucrurile”.

2.Sunt mai reactivi emotional

Oamenii hipersensibili reactioneaza mai emotional in fata unor probleme, empatizeaza cu suferintele celor din jur, mai ales cand in fata lor se afla un prieten. Pare greu de suportat, deoarece au tendinta sa impartaseasca emotiile ce-l privesc doar pe interlocutor. In acest caz, un hipersensibil trebuie sa stie sa pastreze distanta fata de persoanele care il pot afecta mai mult decat trebuie.

3.Pun totul la inima

In functie de culturi, sensibilitatea poate fi mai mult sau mai putin perceputa. In Thailanda sau in India, hipersensibilii nu sunt niciodata vulnerabili. Cu totul alta este situatia in Occident unde productivismul ia locul sensibilitatii considerate ineficace si neconstructiva.

Totusi, de vreo cativa ani exista si aici o inversare de tendinta notabila. O mare parte a populatiei isi arata dorinta de a se departa de modul stresant de viata care predomina. Hipersensibilitatea devine aliat in cautarea unui trai mai linistit.

4.Prefera sa practice sportul individual

Persoanele cu sensibilitate exagerata au tendinta de a evita sporturile de echipa, deoarece cred ca toata lumea le urmareste in detaliu miscarile. Multi prefera sporturile individuale. Nu este o regula generala, unii inteleg ca practicarea sportului de echipa ii va avantaja mai tarziu, cand se vor afla sub privirile altora.

5.Au nevoie de timp mai mult pentru luarea unei decizii

Mai constienti de subtilitati si de detalii, hipersensibilii se hotarasc mai greu. Rar vor spune transant: da sau nu, chiar si atunci cand este vorba de un articol de imbracaminte. Insa deciziile privind timpul sau rapiditatea in luarea unei decizii sunt adesea de ordin social.

6.Au un puternic sentiment de responsabilitate

Nu accepta usor esecurile, nu resping responsabilitatile. De fapt, exceptand obligatia de a recadea in aceeasi capcana, hipersensibilii retraiesc aceleasi situatii ale coror invataturi nu pot fi extrase fara acest indispensabil sentiment de responsabilitate.

7.Sunt extrem de atenti la detalii

Oamenii ce se incadreaza in portretul specialistilor mentionati observa detaliile, de exemplu, dintr-o camera, incaltamintea noua pe care o poarta cineva, schimbarea de clima. Orice intreg pentru ei nu este decat suma detaliilor, iar hipersensibilii vor sesiza instinctiv esenta lucrurilor.

8.Nu sunt introvertiti

Se estimeaza ca aproximativ 30% dintre persoanele cu trasatura de care vorbim sunt extrovertiti. Aflati intr-un satuc, intr-o familie numeroasa le vine usor sa se integreze, sa comunicare cu multa lume.

9.Sunt eficienti intr-un mediu colectiv

Pentru ca sunt ganditori profunzi si detin capacitatea de a reflecta indelung, oamenii acestia sunt si buni colegi. Cu toate astea, ei se adapteaza mai usor in locuri ce nu-i solicita sa ia decizii finale. De exemplu, daca fac parte dintr-o echipa medicala, sunt capabili sa argumenteze de ce ar fi nevoie de o interventie chirurgicala in cazul unui pacient, dar nu sa ia decizia finala.

10.Sunt mai expusi anxietatii si depresiei

Daca aveti mute experiente neplacute, in special in perioada copilariei sau scolara, care v-au facut mai tarziu sa nu va simtiti in siguranta in lume, sistemul nervos este setat pe anxietate, parafrazandu-l pe dr. N. Aron. Ceea ce nu inseamna ca toti hipersensibilii sunt predispusi anxietatii. Un mediu sigur ii poate proteja impotriva depresiei si a angoaselor.

11.Nu suporta zgomotele

Sunteti de acord ca nimeni nu suporta sunetele deranjante (un robinet care picura) sau mediile zgomotoase, cu atat mai mult sensibilii. Se simt invadati in prezenta unei multitudini de surse de sunet, mai ales cand unul dintre ele se repeta continuu.

12.Nu prefera filmele violente

Dat fiind ca hipersensibilii sunt dotati cu empatie majora si sunt mai usor suprastimulati, filmele violente si de groaza sunt foarte rar vizionate.

13.Plang usor

Lacrimile au conotatie negativa, mai ales cand ne referim la barbati. Iata de ce este important ca ei sa stie se fereasca de situatiile susceptibile de a-i stanjeni. Plangand usor, nu este ceva important pentru societatea noastra. Prietenii si familia au un rol important de jucat. Sustinerea apropiatilor favorizeaza acceptarea de sine. Lacrimile varsate cu usurinta nu trebuie vazute ca ceva rusinos.

14.Sunt oameni cu bune maniere

De exemplu, persoanele hipersensibile sunt mai atente cu cosul de cumparaturi la un hipermarket, nu incurca traficul cumparatorilor si nici al celor care-si parcheaza masina. In transportul in comun, pentru ei este un obicei indiscutabil de a ceda locul unei persoane mai in varsta sau cu probleme de sanatate.

15.Reactioneaza puternic la critici

Sunt capabili sa foloseasca stratageme complexe pentru a se sustrage criticilor. Incearca sa le faca placere oamenilor, pentru a preveni orice critica. Isi fac pana si autocritica, fiindca nu suporta ca cineva sa spuna ceva neplacut despre ei. Apreciaza complimentele in mod corect, nu raman indiferenti la un cuvant sau gest placut.

In concluzie, daca am putea caracteriza un hipersensibil printr-o singura trasatura, aceasta ar fi capacitatea de a amplifica sentimentele. Tot ce apare negativ in viata lor apasa mai greu pe umerii lor, spre deosebire de aspectele pozitive care-i flateaza complet.

Sper ca veti trai o bucurie imensa de a va redescoperi si de a merge la intanirea cu voi insiva, prin experientele traite. Poate ca unii va regasiti in acest portret psihologic, asteptam comentarii, completari!

Cu drag,
Ileana Mladinoiu


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog