-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Miracol in seara de Craciun! Momentul in care soldatii au lasat armele si s-au luptat cu MINGEA de fotbal


Publicitate

25 decembrie 1914 este ziua in care fotbalul si-a primit cea mai frumoasa lectie de fair-play.

Emotionant? Nu... emotionant a fost momentul in care l-am vazut pe Hagi dansand pe Rose Bowl Pasadena la golul de 3-1 inscris in poarta vicecampioanei mondiale, Argentina.

Fantastic? Nu... fantastic a fost Bayern-ul lui Heynckes in 2013.

Memorabil? Nu... memorabila a fost finala de Liga din '99, cand Manchester United a intors rezultatul in prelungiri si a reusit sa-i fure trofeul lui Bayern Munchen...

In istoria de 150 de ani, fotbalul a fost martorul unei povesti la care tine enorm. N-a fost actorul principal, ci un observator care s-a mandrit tot timpul ca a luat parte la un miracol. "Miraculos", asta e cuvantul. S-a intamplat pe 25 decembrie 1914, pe frontul Primului Razboi Mondial...



Acum, in 2015, se implinesc 101 ani de la una dintre cele mai frumoase povesti de Craciun traite de omenire, de la momentul in care razboiul a fost oprit pentru ca soldatii sa poata "incinge" o miuta.

In primul Razboi Mondial, in decembrie 1914, combatantii de pe frontul de Vest au oprit focul pentru o noapte si au sarbatorit impreuna Craciunul. Soldatii germani si cei englezi si-au dat mana si au uitat de ura si gloante, iar mingea de fotbal a devenit arma lor. Pare o fantasmagorie, insa e poveste atestata de nenumaratele scrisori trimise de pe front!

UEFA a decis in acest an sa omagieze acel moment, iar Sir Bobby Charlton, Didier Deschamps sau Paul Breiner, dar si actuali fotbalisti, printre care Rooney, Lloris, Gareth Bale, Schweinsteiger si Philipp Lahm au spus povestea "Miracolului de Craciun".

"Ne-am strans pentru a marca un moment de fraternitate si prietenie care ne reconfirma ca impartim valori comune. Mi se pare emotionant sa-mi imaginez acei barbaţi tineri gasind un limbaj comun in fotbal, in urma cu 100 de ani.

Astazi, fotbalul a devenit o limba universala, care ne deschide inimile si aduce oamenii aproape, fara sa tina cont de frontiere sau de diferentele culturale", spune Michel Platini in startul filmuletului prezentat de UEFA.

"Erau sute de oameni care alergau dupa minge. Fara porti, fara arbitru, fara goluri, nimic din ce stiti despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur si simplu ne bucuram ca putem sa alergam cu totii dupa o singura minge", este marturia soldatului britanic Clement Baker, din Regimentul Cheshire.


ZGOMOTUL GLOANTELOR A FOST INLOCUIT DE COLINDE, SOLDATII SI-AU DAT MANA


Era deja a cincea luna de razboi, iar nemtii si englezii duceau batalii grele, pe un camp sinistru, intr-un tinut al nimanui, gata sa-si ingroape mortii cazuti sub golante.

Ziua de 24 a contabilizat o pierdere teribila pentru batalioanele din prima linie a Marii Britanii - 86 de morti. Ce a urmat apoi intrece orice imaginatie.

Noaptea de 24 spre 25 a adus un armistitiu spontan pe front, in plin razboi, intre soldatii englezi si cei nemti. Totul a plecat din tabara germana, cand, din transee, focurile de arma s-au oprit si au fost inlocuite de colinde de Craciun. Nemtii cantau "Stille Nacht" ("Noapte linistita", colind german)... iar englezilor nu le venea sa creada ce aud.

"Un soldat german a iesit din transee, a aruncat arma si a venit spre noi. Ne uitam unii la altii, dar nu puteam sa facem nimic. Nu poti sa tragi intr-un om care nu este inarmat", a povestit ulterior un soldat scotian, martor la acel eveniment.

Din transeele britanicilor a inceput sa rasune "O come all ya faithful" si toata lumea a inteles despre ce era vorba. Rand pe rand, soldatii din ambele tabere au inceput sa se ridice din gropile sapate in pamant si s-au apropiat unii de altii. Armele au fost lasate jos. Si-au dat mana si s-au imbratisat, multi dintre ei au inceput sa planga. Dusmani de moarte in urma cu o zi, nemtii si englezii isi imparteau acum tigarile, mancarea si sticlele de alcool. Era dimineata de Craciun....

"NE BUCURAM CA PUTEM SA ALERGAM TOTI DUPA ACEEASI MINGE"


Dupa ce s-a luminat, din tabara germana a fost aruncata o minge si soldatii au incins o miuta: "Erau sute de oameni care alergau dupa minge. Fara porti, fara arbitru, fara goluri, nimic din ce stiti despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur si simplu ne bucuram ca putem sa alergam cu totii dupa o singura minge", a marturisit un soldat britanic din Regimentul Cheshire, Linia Intai.

Daily Mail a publicat recent o scrisoare autentica trimisa de sergentul Clement Baker pe 29 decembrie 1914 rudelor ramase in Ipswich. Scrisoarea a fost gasita din intamplare de unul dintre nepotii fostului soldat de pe frontul Primului Razboi Mondial.


"NU S-A TRAS DELOC PE 25. NICI PE 26 NU S-A TRAS"


In cele patru pagini trimise acasa, Sgt. Baker explica miracolul vazut cu ochii lui: "S-a apropiat de noi un mesager german, care ne-a spus ca daca nu vom deschide focul in dimineata de Craciun, nu o vor face nici ei. Mai multi oameni de la noi s-au dus sa adune trupurile mortilor de pe camp, pentru a le ingropa".

"Apoi ne-am ridicat cu totii, au venit si ei si am inceput sa conversam. Ne-am dat mana si ne-am luat in brate. Am facut schimb de tigari si si ne-am dat cate un nasture de la haine ca pe suveniruri. A aparut apoi si o minge si unii au inceput sa joace fotbal. Nu s-a tras deloc in ziua de Craciun. Nici pe 26 nu s-a tras", le-a povestit Baker celor ramasi acasa.

Sgt. Baker, inrolat in Armata Engleza in anul 1902, la varsta de 18 ani, a facut parte din Batalionul Grenadierilor, Linia Intai, si a supravietuit Primului Razboi Mondial. A lucrat apoi in Ministerul Apararii si a murit in 1945, la varsta de 61 de ani.


Armistitiul spontan din ziua de 25 decembrie 1914 este un moment important mentionat in documentele Primului Razboi. Cele 48 de ore de pace (25, 26 decembrie) nu au putut sa opreasca insa prima mare drama a secolului XX, in care 16 milioane de oameni din intreaga lume si-au pierdut viata.


La miracolul din dimineata zilei de Craciun a participat activ si Fotbalul, "persoana" cu mare dorinta de afirmare la inceputul secolul XX. In semn de respect fata de evenimentele acelei zile, FIFA a infiintat, in 2011, un turneu amical intre juniorii Angliei, Belgiei, Frantei si Germaniei. Competitia se va disputa in fiecare zi de 25 decembrie, pana in 2014, cand se vor comemora 100 de ani de la ziua in care Fotbalul si-a invatat lectia de fair-play dintr-un miracol.

Sursa: sport.ro


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog