-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Cum Sa Te Cunosti Pe Tine Insati – 4 Tehnici Pentru A-Ti Descoperi Valorile Personale


Publicitate

“CUNOASTE -TE PE TINE INSUTI SI VEI CUNOASTE UNIVERSUL!” - Inscriptia antica din Templul lui Apollo din Delphi

 Azi voi incerca sa dezbat un subiect foarte important, care, dupa parerea mea si a multora, ar trebui sa fie predat in scoala. Din pacate noi la scoala invatam o multime de materii, memoram informatii, care apoi, imediat ce terminam scoala, nu ne vor servi la nimic. Nu suntem invatati lucruri importante, care conteaza cu adevarat in viata.

 Unul dintre aceste este chiar SA NE CUNOASTE PE NOI INSINE.



 Mergem la scoli, la facultati, invatam ce credem sau suntem sfatuiti ca ne va folosi in viata, ne cautam joburi cat mai bune si “sigure”, caci asa stim ca trebuie… Si la un moment dat, observam ca nu ne simtim fericiti, implinti, si ne intrebam “DE CE?”

 Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de greu de inteles si de asimilat… pentru a ne simti impliniti trebuie sa stim ce anume ne face sa fim impliniti… Iar pentru a stii asta, trebuie sa NE CUNOASTEM PE NOI INSINE.

Poate parea banal, dar cati dintre noi putem zice ca ne cunoastem cu adevarat?

Cunoasterea de sine este un proces complex si de durata. Implica timp, energie si mult curaj. Primul pas pentru a te cunoaste pe tine insuti este sa incepi sa iti cunosti VALORILE. 

 “O Femeie Implinita Este Aceea Care Traieste Conform Propriilor Valori”. 

Valorile reprezinta cine suntem noi cu adevarat; Nu cine am vrea sa fim, sau cine credem ca suntem in acest moment din viata noastra. Ele reprezinta esenta noastra unica si individuala. 

 Valorile ne servesc ca o busola care ne indica ce inseamna sa fim sinceri cu noi insine. Cand le onoram in mod regulat, viata este frumoasa si implinita. Ne este usor sa luam decizii importante in viata atunci cand ne cunoastem valorile personale. 

 Procesul descoperirii si clarificarii valorilor nu este unul simplu si de aceea nu este recomandat sa le alegem de pe o lista, caci riscam sa alegem acele valori pe care credem ca le avem, sau am dori sa le avem, dar care de fapt nu ne reprezinta. Ele trebuie cautate in viata noastra; in momente si situatii din viata noastra in care valorile sunt evidentiate. 

Este vorba de acele situatii in care diferite trairi – positive, negative, dorinte, sunt traite la cote maxime, sau in mod repetat. Este posibil sa nu putem defini printr-un sigur cuvant o valoare, deoarece consideram ca incarcatura emotionala pe care o are acea valoare pentru noi, nu poate fi limitata la doar un cuvant. Chiar daca poate fi definita prin acelasi cuvant de mai multe persoane, valoarea are pentru fiecare dintre noi, un sens unic. 

 Pentru a reusi sa ne clarificam valorile, va voi prezenta in continuare 4 tehnici folosite in life coaching, cu ajutorul carora ne putem da seama de valorile noastre. Inainte de a incepe sa folosesti aceste tehnici, asigura-te ca nu vei fi deranjata sau ca nu ti se va distrage atentia, relaxeaza-te si concentreaza-te. 

 1. UN MOMENT IMPORTANT 

Gandeste-te la un moment important, special, in care ai simtit ca viata ta e buna, e implinita. Incearca sa identifici doar un moment, o perioada de timp foarte limitata, pentru ca daca te gaandesti la o perioada mai lunga, vor fi prea multe intamplari in acea experienta si nu vei reusi sa identifici o anumita valoare. 

Cand ai acel moment in minte, pune-ti urmatoarele intrebari: 

CE SE INTAMPLA SI CINE ERA PREZENT ATUNCI? 
CE VALORI ERAU ONORATE IN ACEL MOMENT? … daca iti este greu sa recunosti valorile, gandeste-te cum te simteai in acel moment (de ex.: iubita, apreciata, recunoscuta, etc). 

Daca, de exemplu raspunsul tau ar fi “fericita”, intreba-te:

“CE ANUME TE FACEA SA TE SIMTI ASA?” 

sau

“CE INSEAMNA FERICIREA PENTRU TINE?” 

 Ideea este sa “sapi” cat mai adanc pana reusesti sa identifici acea valoare specifica, care te reprezinta si care reiese din acel moment. Poti folosi aceasta tehnica de mai multe ori panca cand vei reusi sa clarifici mai multe valori personale. 

2. VALORI SUPRIMATE

Un alt mod de a identifica valorile este sa mergi in extrema opusa si sa te gandesti la momente in care ai fost nervoasa, frustrata, sau suparata. Asta te va conduce la identificarea unor valori care erau suprimate. Numeste sentimentele si circumstantele care au dus la acea suparare. 

CUM ANUME TE SIMTEAI? DIN CE CAUZA ERAI SUPARATA/ FRUSTRATA? Apoi cauta opusul acelor sentimente. Daca de exemplu simteai ca esti frustrata jobul tau rutinier si repetitive, poate insemna ca valoarea suprimata ar putea fi creativitatea, sau inovatia. Multi dintre noi ne traim viata in asa fel incat onoram multe dintre valorile noastre, in mod automat, fara sa ne dam seama. 

De aceea, este posibil sa nu le recunoastem ca fiind valori personale, pana cand ceva intervine si nu le mai putem onora. Ideea este ca orice moment de suparare sau de stress, poate fi un semnal ca o valoare ne este suprimata. 

3. CE TREBUIE NEAPARAT SA AVEM 

Un alt mod de as descoperi valori este sa vezi ce anume trebuie sa ai in mod special in viata ta. In afara de mancare, casa, comunitate (lucrurile de baza), CE ANUME TREBUIE SA AI IN VIATA TA PENTRU A TE SIMTI IMPLINITA? 

 Poate ca ai nevoie de o forma de creativitate, de a te exprima, sau poate ai nevoie de aventura in viata ta. 

 CARE SUNT VALORILE PE CARE DACA NU LE ONOREZI IN MOD SPECIAL, O PARTE DIN TINE VA MURI? 

 4. EXPRIMARE OBSESIVA 

 Toti putem avea un comportament obsesiv, insistam sa onoram o valoare, transformand-o intr-o cerinta, in loc de o forma de exprimare. Astfel ducem acele valori la extrem. De multe ori ni se intampla ca prietenii sau familia sa ne faca tot felul de remarci, prin care sa ne atraga atentia asupra unor comportamente obsesive, dar pe care daca le privim mai in adancime, ne putem da seama ca de fapt ele sunt valori transformate. 

 De exemplu, daca ni se spune ceva de genul: “Esti prea obsedata de curatenie.” De fapt, din aceasta reiese ca cerinta ta obsesiva este PEFECTIUNEA, si pentru ca nu ai gasit un alt mod de a o exprima, ai transformat-o intr-o obsesie pentru curatenie (in exemplul dat). In astfel de cazuri, este important sa incarcam sa cautam valoare care este transformata in spatele acestor comportamente obsesive. 

Descoperirea si clarificarea valorilor personale este un proces foarte important si revelator in drumul AUTOCUNOASTERII. 

 De asemenea, trebuie sa stim ca valorile se pot schimba in timp, si de aceea este important ca mereu sa “tinem ochii deschisi” si sa observam momente in timp si situatii din viata noastra in care ne sunt relevate anumite valori. 

 Tu ti-ai descoperit valorile? 

Cat de edificator a fost acest proces pentru tine? Daca inca nu ti le stii inca, foloseste tehnicile pe care ti le-am prezentat in acest articol si spune-mi ce descoperiri ai facut… Lasa-mi un comment si spune-mi daca iti cunosti valorile, cum le-ai descoperit si cum le onorezi in viata ta. 

 De asemenea, daca crezi ca acest articol va ajuta si pe altcineva sa isi clarifice valorile, te rog sa ii dau un share.
Sursa: Femeie Implinita


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog