Publicitate
Ruinele unei biserici vechi, care poarta ca pecete o inscriptie stranie, si cateva case prabusite partial, ascunse de vegetatia abundenta, au ramas marturii ale existentei satului Curpenii Silvasului, un loc tainic parasit complet de mai multe decenii, unde natura a creat peisaje fascinante.
De aproape jumatate de secol un sat din Muntii Poiana Ruscai a ramas nelocuit. Asezarea se numeste Curpenii Silvasului si apartine comunei Toplita, aflata la 25 de kilometri de Hunedoara.
Numele ciudat i-a ramas pe cateva harti digitale, chiar daca la recensamintele din ultimele decenii catunul ascuns de paduri de mesteacan si fag, de vegetatie abundenta, de curpeni (plante agatatoare) a fost declarat fara niciun locuitor. Curpenii Silvasului mai are cateva case goale si o biserica ruinata, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am imbracat pe veci in 1942”.
Drumeagul lui s-a acoperit cu uscaturi prabusite din padure si de vegetatie, a devenit cu timpul de nerecunoscut, iar putini straini se mai incumeta sa-l strabata. Satul Curpenii Silvasului a fost redescoperit in fotografiile realizate de hunedoreanul Lucian Ignat.
Tanarul a ramas impresionat de privelistea locurilor din care oamenii au disparut si pe care timpul le-a macinat. „De la capatul Lacului Cincis, am pornit la pas prin padurile din Muntii Poiana Ruscai, spre directia Manastirii Prislop, un traseu de doua – trei ore. Padurile de aici sunt neatinse si ascund catune foarte vechi, parasite, unul dintre ele fiind Curpenii Silvasului scrie caplimpede.
Am simtit ca s-a oprit timpul si mi-am imaginat cum oamenii, la lasarea serii, intrau in case, se odihneau dupa o zi de lucru la pamant, langa familiile lor, la lumina felinarelor”, a relatat Lucian Ignat.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment