Publicitate
Cu toții facem greșeli, însă în ochii unui copil, părinții sunt asemeni supra oamenilor! Aceștia sunt creatorii lor, cei care îi ocrotesc și cei care au trăit pe acest pământ dinainte ca ei să se nască! De aceea comportamentul părinților este crucial în educația unui copil!
Dacă părinții sunt mereu nervoși, țipă sau se comportă urât în prezența copiilor, aceștia încep să dezvolte temeri și mai ales teama de a greși, însă așa cum am menționat, suntem oameni și cu toții facem greșeli! Modul în care abordăm greșelile este cel care ne face să le înțelegem și să nu le mai repetăm.
NU FOLOSIȚI NICIODATĂ ACESTE 5 FRAZE ÎN PREZENȚA COPIILOR!
1. “EȘTI INUTIL!”
Acesta este cel mai cumplit lucru pe care il poți spune unui copil, mai ales atunci când tu reprezinți întregul lui univers. Spunându-i asta, copilul tău va crede că nu valorează nimic, că nu are nimic de oferit acestei lumi. Optează să îți susți copilul, chiar și atunci când a greșit, îi poți spune: poți mai mult, nimeni nu este perfect, va fi mai bine data viitoare sau nu ai avut o zi bună!
2. “OPREȘTE-TE IMEDIAT DIN PLÂNS!”
De cele mai multe ori, dacă un copil greșește și știe că va fi pedepsit pentru ceea ce a făcut, începe să plângă. Așa cum fiecare om are tot dreptul din lume să exteriorizeze modul în care se simte, și copilul tău poate să plângă dacă simte nevoia să o facă. Dacă îi vei spune să nu mai plângă, pur și simplu îi suprimi eliberarea emoțiilor.
Este recomandat să îi spui: este în regulă să plângi, dragule, nu-i nimic greșit să exprimi ceea ce simți. Îmbrățișează-l și explică-i unde a greșit și de ce nu trebuie să mai repete.
3. “M-AI DEZAMĂGIT!”
Părinții obișnuiesc să le spună asta copiilor, deși aceștia regretă ceea ce au făcut. Încearcă să nu îi responsabilizezi pe ei cu dezamăgirile tale! Poate că tu ești dezamăgit de alte persoane, ai trecut prin momente grele și nu te simți tocmai bine, însă asta nu înseamnă că trebuie să îi spui copilului tău că el este responsabil de asta! Tu trebuie să îți îndrumi copilul, învață-l de ce nu a făcut un lucru bun și de ce ar trebui să se comporte altfel.
Încearcă să îi spui asta: din punctul meu de vedere ai greșit. Chiar dacă tu crezi că ai procedat bine, poți trage singur concluzia după ce îți explic de ce eu văd altfel lucrurile. Știu că poți îndrepta lucrurile.
4. “NU ESTE SUFICIENT CEEA CE FACI!”
Spunându-i asta, copilul va avea o părere foarte proastă despre capacitățile sale. Îi induci ideea că nu este capabil să facă anumite lucruri. Chiar dacă tu ești conștient de faptul că poate mai mult, poți aborda problema sub o altă formă. Copacul va crește, chiar dacă la început este doar un vlăstar. El trebuie să înțeleagă că se va perfecționa odată cu maturizarea.
Îi poți spune asta: cu toții trecem prin experiențe care ne vor ajuta să fim mai buni!
5. “BĂIEȚII/FETELE MARI NU SE SPERIE!”
În primul rând, de ce îți minți copilul? Tu nu ai momente în care îți este frică? Apoi, îl forțezi să exprime ceea ce simte. Frica nu este un lucru rău, ci ne amintește când trebuie să fim precauți. Persoanele curajoase nu sunt lipsite de temeri, ci le înfruntă.
Îi poți spune: nu-i nimic greșit în a-ți fi frică, cu toții suntem speriați uneori! Poți face lucruri bune chiar și atunci când ești speriat! Ești eroul meu!
Sper ca acest articol să îți fie de mare ajutor și nu uita să îl împărtășești cu prietenii tăi!
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment