-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Daca observati ca propriul dumneavoastra copil sta in pozitia W opriti-l imediat!


Publicitate

Pozitia "W" este una din multele pozitii in care copiii stau atunci cand se joaca. Oare de ce este considerata a fi buna pentru anumiti copii iar pentru altii nu?

Atunci cand se joaca, unii copii isi dezvolta controlul trunchiului si rotatia necesara. Aceste abilitati sunt necesare pentru un copil in vederea definirii indemanarilor motorii.

Pozitia "W" nu este recomandata nimanui. Multi copii se aseaza in aceasta pozitie in timp ce se joaca insa toti parintii trebuie sa stie faptul ca folosirea excesiva a acestei pozitii, in perioada de crestere si dezvoltare a copilului, poate duce la probleme ortopedice.


De ce stau copiii in aceasta pozitie? Fiecare copil are nevoie sa se joace iar copiii care au o inclinatie motorie mai mare se bucura mai mult ca alti copii de aceasta activitate. Ei nu sunt interesati de mentinerea echilibrului atunci cand atentia le este atrasa de o anumita jucarie. Copiii care stau in mod frecvent in pozitia "W" se bazeaza pe stabilitatea trunchiului si a soldului, pentru a manevra mai usor jucaria.

Atunci cand un copil sta in pozitia "W", el are centrul fix asupra trunchiului. Aceasta pozitie ii permite sa se joace cu jucariile in fata lui insa nu se poate roti (astfel nu poate ajunge sa isi ia jucariile din nicio alta parte laterala).

Rotatiile de trunchi si schimbarea centrului de greutate, de pe o parte pe alta, il ajuta pe copil sa isi mentina echilibrul atunci cand alearga in aer liber sau se joaca la locurile pentru copii, fiind necesare si la atingerea liniei mediane atunci cand scrie sau face activitati in sezut.

Este usor de inteles de ce aceasta pozitie este des intalnita in randul copiilor insa asezarea continua in pozitia "W" poate duce la o dezvoltare precara si probleme motorii.

De ce nu trebuie copiii sa stea in pozitia "W"?

Nu trebuie sa incurajati aceasta pozitie, fiind contraindicata in randul copiilor daca intalniti una din urmatoarele variante:

  • Exista tulburari ortopedice. Pozitia "W" poate predispune un copil la dislocare de sold asa ca, daca in istoricul medical al familiei sau chiar al copilului exista un diagnostic de displazie de sold, trebuie interzisa asezarea in aceasta pozitie. 
  • Daca exista probleme musculare, aceasta pozitie le va agrava. Pozitia "W" plaseaza muschii aductori, articulatiile si calcaiele intr-o sfera extrem de limitata. Daca un copil sufera de contractii sau spasme musculare, trebuie sa stea de urgenta intr-o alta pozitie.
  • Exista si probleme de incetinire a dezvoltarii neurologice. In cazul in care copilul are un tonus muscular mai ridicat (hipertonie sau spasticitate), pozitia "W" va contribui la dezvoltarea mijloacelor anormale de miscare. Folosirea unei alte pozitii poate ajuta in dezvoltarea unui alt stil de activitate motorie.

Pozitia "W" poate de asemenea descuraja un copil sa descopere daca este stangagi sau dreptaci. Datorita lipsei de miscare a trunchiului, copilul va fi inclinat sa apuce jucaria din dreapta cu mana dreapta si pe cea din stanga cu mana stanga.

Incercati sa va sustineti copilul sa se aseze in mai multe pozitii. Observati cum a ajuns in aceasta pozitie, cum iese din ea si ce miscari de echilibru face. Majoritatea transferurilor din pozitia "W" se realizeaza printr-un plan drept fara sa existe o rotatie a trunchiului, o miscare a centrului de greutate sau o reactie.

Cum trebuie prevenita pozitia "W"? Cea mai simpla si eficienta varianta de prevenire a problemei pozitiei "W" este oprirea dezvoltarii unui stereotip. Incercati sa opriti chiar si atunci cand copilul nu se aseaza in aceasta pozitie, prin invatarea acestuia sa se aseze in alte pozitii diferite. Daca a descoperit pozitia "W", sustineti-l sa se aseze intr-o alta pozitie sau spuneti-i „indreapta-ti picioarele”. Este foarte important sa fiti cat mai consecvent.

Atunci cand va jucati cu un copil, pe podea, incercati sa il sustineti sa se aseze atat pe partea dreapta cat si pe partea stanga, nu sa ramana intr-o singura pozitie pe intreaga perioada a jocului.

Daca un copil nu reuseste sa stea singur intr-o alta pozitie decat cea "W", luati legatura cu un terapeut. O masuta si un scaunel va pot fi de mare ajutor atunci cand incercati sa ii schimbati pozitia.

Cu drag,

Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog