Publicitate
Pentru mulți dintre noi, bunicii ocupă un loc special, iar atunci când mor, durerea este sfâșietoare!
Ei sunt cei care au fost prezenți în viețile noastre încă de când ne-am născut, ne-au crescut și apoi dispar. Aceasta este poate prima pierdere cu care ne confruntăm, în copilărie sau în adolescență.
Între bunici și nepoți se sudează o legătură extrem de puternică, iar copii percep diferit această legătură, decât cea cu părinții.
Unii oameni au privilegiul de a se bucura de prezenta bunicilor chiar și la maturitate, însă există și cazuri când bunicii pleacă de lângă cei dragi atunci când nepoții sunt încă mici și nu înțeleg cu exactitate termenul morții.
Psihologii sunt de părere că părinții ar trebui să fie foarte sinceri și concreți în abordarea acestei probleme, desigur adaptând limbajul în funcție de vârsta copilului.
Iată cum îi poți explica fiului sau fiicei tale dispariția unuia dintre bunici:
- Copilul trebuie să înțeleagă termenul de moarte sub o formă cât mai simplă, nu opta pentru metafore. Dacă îi vei spune copilului tău că bunicul a plecat, probabil că el te va întreba când se va întoarce.
- Dacă optezi pentru o abordare religioasă, trebuie să îi explici încă de la început că bunicul nu se mai întoarce, iar explicația trebuie să fie una simplă și concretă pentru vârsta copilului.
- Adulții nu trebuie să își ascundă sentimentele, atunci când vine vorba de o pierdere. Poți plânge și poți vorbi deschis despre asta.
- Părinții trebuie să se aștepte la sute de întrebări și să aibă pregătite sute de răspunsuri logice. Cea mai bună soluție este să împărtășești cu toată familia această sufeință și să ai mare grijă la răspunsurile pe care i le dai copilului tău.
Bunicii sunt nemuritori în amintirile noastre și chiar dacă fizic nu mai sunt, cu siguranță îi simțim alături mergând în locurile unde obișnuiam să stăm cu ei sau amintindu-ne de momentele frumoase petrecute împreună.
Citeste si aceasta poveste emotionanta: O tanara i-a spus bunicii sale ca sotul ei o insala. Ce a urmat.....este fascinant!
Bunicii trăiesc prin copacul plantat în spatele casei, în pozele vechi și îngălbenite de timp sau în cântecele pe care obișnuiau să ni le fredoneze. Ei sunt prezenți în fiecare lecție pe care ne-au dat-o în decursul timpului petrecut împreună...
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment