Publicitate
Viaţa pe Pământ aşa cum cum o cunoaştem ar fi imposibilă fără apă, este un fapt incontestabil. Apa este substanţa fundamentală pentru menţinerea unui corp sănătos şi pe deplin funcţional. Când eşti însetat, nimic nu se compară cu satisfacţia de a bea un pahar cu apă rece!
Deşi cu toţii cunoaştem regula de 8 pahare de apă pe zi, rareori reuşim să consumăm zilnic această cantitate recomandată. Ori, pe termen lung, aportul insuficient de apă ajunge să şubrezească starea de sănătate a organismului. Oboseala permanentă şi lipsa de energie, dar şi ridarea şi îmbătrânirea prematură a tenului pot fi consecinţe directe ale deficitului de apă din corp.
Pericolele deshidratării ne pândesc la tot pasul şi, dacă nici în stare de repaus nu reuşim să întrunim minimul recomandat de apă, ce să mai vorbim despre situaţiile în care depunem efort fizic... După ce termini de citit acest articol, lasă deoparte toate scuzele şi fă un efort conştient să bei zilnic mai multă apă!
Corpul are modalităţile sale de a ne indica lipsa apei, cele mai frecvente simptome şi indicii fiind:
1. Respiraţia urât mirositoare. Probabil cel mai neplăcut simptom al deshidratării este respiraţia urât mirositoare. De fiecare dată când sorbi puţină apă, bacteriile se împuţinează iar resturile alimentare de pe dinţi sunt împinse în stomac. Consumul frecvent de apă stimulează şi producţia de salivă, care deţine şi proprietăţi antibacteriene, ţinând astfel sub control bacteriile din cavitatea bucală. Ori lipsa apei dă frâu liber înmulţirii bacteriilor din gură, principalul rezultat fiind apariţia respiraţiei urât mirositoare.
2. Urină închisă la culoare. Acesta este cel mai concludent simptom vizibil al deshidratării. Cu cât urina este mai închisă la culoare, cu atât mai multă apă trebuie să bem pentru a restabili echilibrul! Coloraţia închisă a urinei se datorează concentraţiei mari de reziduuri pe care rinichii lucrează din greu să le elimine în condiţiile lipsei de apă. Totuşi, această modificare de aspect se poate datora şi anumitor medicamente, suplimente de vitamine şi alimente, precum şi unor probleme de sănătate. Dacă urina nu redevine clară şi deschisă la culoare după ce bei suficientă apă, adresează-te neapărat medicului.
3. Scăderea frecvenţei de urinare. Dacă nu urinezi de cel puţin şase ori pe zi, atunci este clar că nu bei suficientă apă. Când aportul de apă este unul adecvat, rinichii funcţionează normal şi excretă toxinele repede, nefiind necesar să reţină rezervele de apă.
4. Uscăciunea gurii. Când ai gura uscată, mesajul corpului este cât se poate de clar: bea apă! Încearcă să acorzi mai multă atenţie acestui simptom şi, de fiecare dată când îţi simţi gura uscată, bea câteva înghiţituri de apă!
5. Pofta de dulciuri. Senzaţia de sete poate fi uşor confundată cu senzaţia de foame şi invers, pentru că creierul răspunde în aceeaşi manieră la aceşti stimuli. Dacă ţi se face dintr-odată poftă de ceva dulce, poate că nu foamea te-a mânat să mănânci toată ciocolata din frigider, ci setea! Este important să conştientizezi aceste lucruri mai ales dacă eşti predispus la îngrăşare. Când ţi se mai face poftă de alimente dulci, încearcă întâi să bei un pahar de apă şi să aştepţi 15 minute. Dacă pofta dispare, înseamnă că organismului îi era de fapt sete; dacă tot ţi-e foame, mergi şi mănâncă ceva hrănitor, nu neapărat dulciuri!
6. Oboseala. Lipsa de energie şi oboseala sunt semne directe de deshidratare. Ori de câte ori are nevoie de apă, corpul apelează la rezervele de lichid din sânge. Drept urmare, volumul de sânge scade, iar gradul de oxigenare a ţesuturilor se reduce şi el, aşa că ne simţim letargici, somnolenţi şi epuizaţi. În loc să te repezi asupra cafelei, încearcă întâi să bei o porţie sănătoasă de apă ca să te revigorezi!
Deşi simptomele prezentate mai sus sunt cele mai comune semne ale lipsei de apă din organism, mai există multe alte semnale de avertizare pe care nu le-am discutat aici. Printre acestea se numără şi durerile de cap, crampele musculare, durerile articulare, recuperarea lentă după boală, îngrăşarea, uscarea pielii şi accentuarea ridurilor, ameţeala, constipaţia şi multe altele.
Te rugăm să transmiţi mai departe aceste informaţii preţioase şi prietenilor, ca să conştientizeze şi ei mai bine pericolele deshidratării şi să înveţe să recunoască mai uşor simptomele lipsei de apă. Reţine, apa este esenţială pentru sănătatea întregului organism!
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment