-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Află cauzele şi modurile de prevenire a retenţiei de apă!


Publicitate


Umflarea picioarelor, a gleznelor, a braţelor şi a palmelor se datorează de cele mai multe ori retenţiilor de apă, o afecţiune cunoscută şi sub denumirea de edem. Aceasta se caracterizează prin acumularea de lichide în ţesuturi, în cavităţile corpului, şi în sistemul circulator.

Cauzele principale ale edemului sunt sarcina, sedentarismul, sindromul premenstrual şi folosirea anumitor medicamente. Dar şi oamenii perfect sănătoşi pot suferi de edeme la petrecerea de mult timp într-o singură poziţie, de exemplu, pe durata unei călătorii lungi cu trenul. 

În majoritatea cazurilor, edemul nu este o afecţiune gravă. În anumite situaţii, însă, stările edematoase pot fi un simptom al insuficienţei vasculare sau al bolilor renale, aşa că trebuie luate în serios.

În continuare îţi prezentăm principalele cauze ale apariţiei edemelor şi modurile recomandate de tratament şi prevenţie, atunci când nu există alte boli subiacente.

scapa de excesul de apa din organism

1. Excesul de sodiu

Alimentaţia bogată în sodiu provoacă, printre altele, deshidratare, caz în care corpul intră în stare de autoconservare şi îşi foloseşte pentru procesele fiziologice propriile rezerve de apă. Rezultatul direct este apariţia edemului. În prezenţa apei, celulele umane se pot dilata chiar şi de 20 de ori!

Este esenţial, aşadar, să eviţi alimentele cu conţinut ridicat de sodiu. Pe lângă sarea obişnuită, sodiul este conţinut în cantităţi mari de legumele la conservă, de mix-urile de condimente pentru mâncare (vegeta), şi de majoritatea produselor procesate. Sarea celtică şi cea de Himalaya nu au acest efect nociv, aşa că sunt foarte indicate ca alternativă pentru sarea gemă obişnuită.

2. Deficienţa de magneziu

Magneziul este un mineral cu rol vital în organism, iar deficienţele provoacă o întreagă serie de dezechilibre în corp, printre care şi retenţia de apă.

Un studiu ştiinţific a demonstrat că administrarea zilnică a magneziului în doze de 200 de miligrame poate reduce retenţia de apă la femeile cu simptome premenstruale. Creşterea aportului de alimente bogate în magneziu este, iarăşi, o idee bună pentru prevenirea şi tratarea edemelor. Printre alimentele cu conţinut ridicat de magneziu se numără fructele deshidratate, spanacul, legumele cu frunze verzi, ciocolata neagră, nucile, avocado-urile, mazărea şi cerealele integrale.

3. Deficienţele de vitamina B6

Un studiu publicat în Jurnalul de Îngrijire Medicală a examinat simptomele de retenţie a apei la un grup de femei cu sindrom premenstrual. Participantele la studiu au primit zilnic suplimente de vitamina B6, iar starea lor s-a îmbunătăţit în decurs de câteva zile. Vitamina B6 este hidrosolubilă, motiv pentru care se recomandă să fie obţinută din alimente integrale.

Alimente bogate în această vitamină sunt cartofii noi cu tot cu coajă, carnea de pui, carnea de vită macră, carnea de curcan, tonul, fructele uscate, bananele, seminţele de floarea soarelui, nucile şi fisticul.

4. Deficienţele de potasiu

Deficienţele de magneziu favorizează apariţia edemelor. În plus, carenţele de acest mineral pot cauza îngrăşare, spasme musculare şi crampe. Potasiul reduce retenţia de apă prin reducerea nivelului seric de sodiu.

Majoritatea fructelor conţin potasiu, dar mai ales lubeniţa şi pepenele galben.

5. Deshidratarea

Deshidratarea obligă corpul să reţină apă ca să-şi desfăşoare funcţiile fiziologice, rezultatul fiind umflarea extremităţilor. Din fericire, această problemă poate fi uşor corectată: bea mai multă apă în fiecare zi şi redu consumul de cafea şi sucuri cofeinizate.

6. Excesul de alimente procesate

Produsele procesate conţin mult zahăr, dar şi mult sodiu şi cantităţi mari de aditivi toxice care suprasolicită ficatul şi rinichii.

Alimentele şi băuturile cu conţinut mare de zahăr (sau îndulcitori artificiali) pot cauza inclusiv creşteri bruşte ale glicemiei şi ale secreţiei de insulină, motiv pentru care te sfătuim să le eviţi.

Plante care ameliorează problemele de retenţie a apei


Mulţumită proprietăţilor diuretice puternice, aceste plante pot reduce retenţia de apă sau edemele:

- Coada-calului

- Păpădia

- Pătrunjelul

- Mătasea de porumb

- Hibiscusul

- Urzicile

- Feniculul

- Usturoiul

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog