-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Grecii antici cunoşteau 7 tipuri de iubire- tu cum iubeşti?


Publicitate



Cum ai defini dragostea? Să fie dansul de la nunta părinţilor sau liniştea dintre doi buni prieteni? Magia momentului când îţi strângi pentru prima oară bebeluşul în braţe?



Nu toată lumea iubeşte la fel, aşa că există mai multe tipuri de iubire. Nu toată lumea este făcută pentru romantism, pentru plimbări sub clar de luna, pentru poveşti nemuritoare sau pentru poveşti despre care ai crede că pot exista doar în filme. 

Grecii antici definesc 7 tipuri diferite de iubire şi fiecare are propria ei importanţă pentru a duce o viaţă fericită. 



tipuri de iubire din Grecia antica


Care dintre ele ocupă un loc mai important în viaţa ta? 



Acestea sunt cele 7 tipuri de iubire:



1. PHILAUTIA



Philautia este iubirea de sine, care poate fi sănătoasă sau nesănătoasă. Iubirea de sine nesănătoasă este înrudită cu orgoliul. În Grecia antică, o persoană era acuzată ca fiind orgolioasă în momentul în care se considera deasupra zeilor. Astăzi, orgoliul a ajuns să reprezinte un sentiment exagerat, iar acesta vizează abilităţile sau realizările altcuiva. Orgoliul este însoţit de trufie şi aroganţă. Iubirea de sine sănătoasă este asociată cu stima de sine şi cu evaluarea propriei sănătăţi emoţionale. Iubirea de sine este ceea ce ajută o persoană să gândească, să simtă şi să acţioneze în relaţia cu ea însăşi sau în relaţia cu alte persoane. Persoanele care au o stimă de sine crescută sunt capabile să investească complet în proiecte şi oameni, pentru că ele nu se tem de eşec sau de respingere. 



2. PRAGMA 



Pragma este o iubire sacră, întemeiată pe raţiune sau datorie şi reprezintă interesele pe termen lung. Atracţia sexuală trece pe locul doi, iar în prim plan ajung calităţile şi compatibilitatile celor două persoane implicate în relaţie. Acestea au scopuri comune şi vor face tot posibilul ca relaţia să funcţioneze. În trecut, acest tip de relaţie putea fi asociată cu căsătoriile aranjate, însă şi în ziua de azi acest obicei este destul de răspândit. Multe relaţii care pornesc fiind Eros sau Ludus sfârşesc a fi Pragma. Mai mult decât atât, se poate spune că Pragma şi Ludus coexistă, ceea ce înseamnă că partenerii din relaţia Pragma sunt dispuşi să închidă ochii în anumite situaţii. 



3. LUDUS 



Ludus este opusul Pragmei, fiind iubirea nealintată. Aceasta poate implica flirturi şi jocuri de seducţie, iar accentul este pus pe distracţie. Relaţiile Ludus sunt ocazionale şi fără complicaţii, dar, în unele cazuri, pot fi şi de lungă durata. Ludus funcţionează cel mai bine când ambele părţi sunt auto-suficiente. Este mai compatibil cu Philia, iar problemele apar atunci când persoanele implicate în relaţie confundă Ludus cu Eros. Cu timpul fie dispare, fie se transformă în Eros sau Philia. 



4. EROS



Iubirea de tip eros este cea mai des întâlnită în zilele noastre. În mitologia greacă, iubirea de tip eros este asociată cu întreaga nebunie care are loc în momentul în care destinele a două persoane sunt unite de săgeata lui Cupidon. În epoca modernă, în schimb, această iubire este asociată cu dragostea la prima vedere, cu procesul prin care două persoane ajung să se iubească orbeşte şi nu au puterea să lupte cu sentimentele pe care le simt şi trăiesc. 



5. PHILIA



Este o relaţie de prietenie care se bazează pe buna înţelegere. Platon era de părere că Philia se referă la relaţia dintre două persoane care îşi doresc binele şi care se simt bine una cu cealălaltă. Adică, au şi anumite beneficii. Philia a luat naştere din Eros, iar întreaga experienţă hrăneşte sufletele celor două persoane şi le ajută să se transforme, să evolueze. Cu alte cuvinte, Philia ajută dragostea de tip Eros să devină mai mult o dorinţa de a trăi noi experienţe. 



6. STORGE



Acest tip de iubire poate fi asociat cu iubirea dintre părinţi şi copii, este diferită de Philia şi este întâlnită mai mult în rândul tinerilor. Într-un sens mai larg, Storge se naşte din dependenţă şi, spre deosebire de Eros şi Philia, nu se bazează pe calităţile personale. În prima fază a relaţiei, oamenii se aşteaptă adesea la Storge, dar pot găsi Eros şi, dacă au noroc, Philia. Aceasta din urmă poate suferi modificări în timp şi poate ajunge în etapa de Storge. 



7. AGAPE



Agape este iubirea universală, cum ar fi dragostea faţă de străini, natură sau Dumnezeu. Spre deosebire de Storge, aceasta nu se bazează pe dependenţă. Se poate spune că Agape poate cuprinde conceptul modern de altruism, definit ca fiind preocuparea neegoistă pentru binele altora. Studii recente au scos la iveală o serie de benficii, cum ar fi starea de euforie care apare pe termen scurt. Pe termen lung, în schimb, se poate vorbi de o sănătate mintală mai bună. Altruismul sau Agape ajută la construirea şi menţinerea structurii psihologice. 

“Nu există un loc sau un moment pentru iubirea adevărată. Apare accidental, printr-o simplă bătaie de inima, printr-un fulger sau poate un moment.” A scris Sarah Dessen. 

Când a fost ultima dată când ai fost lovit de săgeata iubirii? Ai simţit asemeni cazurilor enumerate mai sus sau poate sub o formă diferită? 



Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog