-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Invata sa folosesti „butonul de stergere” al creierului ca sa iti dezvolti mai bine abilitatile de invatare


Publicitate

Un articol de Maria

In domeniul neurologiei se spune ca „neuronii care se activeaza impreuna formeaza legaturile cele mai puternice.” Cu alte cuvinte, cu cat un circuit cerebral este activat mai des, cu atat devine mai bine evidentiat. Acesta este secretul din spatele axiomei care spune ca „exersarea este singura cale spre perfectiune.”

Cu cat exersezi mai mult la pian, la desen, sau vorbesti o limba straina, cu atat mai durabile devin circuitele cerebrale implicate in procesele respective.


Cercetatorii cunosc acest mecanism de multa vreme. Totusi, de curand cercetatorii s-au pus de acord si asupra faptului ca, pentru a invata ceva, mai importanta decat exersarea propriu-zisa a activitatilor vizate este abilitatea de a uita, sau de a slabi conexiunile neuronale vechi. Acest proces poarta denumirea de „taiere sinaptica”.

Cum functioneaza acest proces:


Imagineaza-ti ca creierul este o gradina, doar ca in loc de flori, fructe si legume, in scoarta cerebrala cultivi conexiuni sinaptice intre neuroni. Acestea sunt conexiunile pe care neurotransmitatorii precum dopamina si serotonina le folosesc pentru a se deplasa.

Celulele gliale sunt gradinarii creierului – acestea au rolul de a accelera semnalele dintre anumiti neuroni. Dar alte celule gliale au rolul de a curata gradina de buruieni si de frunze moarte, respectiv de a tine sub control daunatorii. Acesti gradinari poarta denumirea de „celule microgliale,” si au rolul de a ajusta conexiunile sinaptice. Intrebarea este, insa, cum de stiu aceste celule care sunt conexiunile ce trebuie intrerupte?

Cercetatorii abia au inceput sa dezlege acest mister, dar ceea ce stiu deja este ca nefolosirea conexiunilor sinaptice face ca acestea sa fie marcate de o proteina denumita C1q (dar si de alte proteine similare). Cand celulele microgliale detecteaza aceste marcaje, se leaga de proteina respectiva si distrug – sau taie – sinapsele marcate.

Acesta este modul in care creierul elibereaza spatiul fizic necesar construirii de conexiuni noi si mai puternice pentru abilitatile asupra carora insistam in procesul de invatare.

Importanta somnului in acest proces:


Cu siguranta cunosti senzatia de supraincarcare a creierului care se instaleaza deseori la asimilarea de multe informatii noi, indiferent daca este vorba de invatarea unor hobby-uri sau de adaptarea la noul loc de munca.

De fiecare data cand inveti lucruri noi, creierul creeaza conexiuni, doar ca acestea sunt inchegate pe loc, asa ca sunt slabe si ineficiente. Creierul trebuie sa taie si sa ajusteze multe dintre aceste conexiuni pentru a construi trasee neuronale mai solide, mai rapide si mai eficiente. Iar acest lucru se intampla in timpul somnului.

Pe timpul somnului, celulele cerebrale se contracta cu pana la 60% ca sa le faca loc gradinarilor microgliali sa-si faca treaba de curatare a reziduurilor. Acesta este modul in care celulele microgliale reajusteaza sinapsele.

Cand te trezesti odihnit, mintea este limpede, iar informatiile invatate pot fi accesate rapid si eficient. Procesul se aseamana foarte mult cu defragmentarea hard-disk-ului unui computer.

Acesta este motivul pentru care si reprizele scurte de somn sunt benefice pentru imbunatatirea abilitatilor cognitive. Un pui de somn a cate 10 sau 20 de minute le permite gradinarilor microgliali sa dea o fuga pana in gradina, sa curete o parte din conexiunile nefolosite, si sa faca mai mult loc pentru construirea de conexiuni noi.

Pe fond de extenuare, gandirea este incetinita semnificativ. Pentru a accesa si utiliza informatiile stocate in creier, impulsurile nervoase trebuie sa ocoleasca toate „buruienile” crescute intre timp si sa traverseze obstacolele reziduale. E ca si cum ai incerca sa-ti croiesti drum prin vegetatia luxurianta a unei jungle amazoniene pentru a ajunge in punctul dorit.

Atunci cand creierul este bine odihnit, insa, gradina neuronala este ingrijita si bine aranjata, asa ca accesarea informatiei este rapida si eficienta. Gradina are aranjamentul unui parc bine amenajat, dotat cu alei si poteci curate si organizate, iar copacii sunt dispusi simetric de o parte si de alta a cailor de acces, inlesnind orientarea in spatiu si gasirea destinatiei corecte.

Modul in care poti dirija procesul de stergere a informatiilor stocate de creier:


Doar conexiunile sinaptice nefolosite sunt marcate pentru reciclare. Cele utilizate sunt udate si ingrijite cu atentie. Asa ca trebuie sa faci un efort constient de a controla gandurile asupra carora insisti.

Daca petreci prea mult timp citind teorii despre deznodamantul serialului „Urzeala tronurilor” si prea putin concentrandu-te asupra activitatilor de lucru, e usor de ghicit care dintre sinapse vor fi marcate pentru reciclare...

Daca la birou alegi sa te concentrezi asupra disputelor cu colegii si nu asupra proiectelor importante, ai sanse mari sa devii un superstar sinaptic al conceperii de scenarii de razbunare, dar un slab inovator.

Tot ceea ce iti castiga atentia primeaza! Practic iti poti asambla singur propria minte acordand atentie lucrurilor de interes.
Bineinteles ca nu ai control absolut, pentru ca nu poti anticipa si controla toate evenimentele din timpul zilei, dar poti controla masura in care lasi neprevazutul sa te afecteze. Mai exact, poti alege ceea ce vrei sa te atinga pentru construirea de conexiuni neuronale utile.

In loc sa te concentrezi asupra lucrurilor care te tin pe loc, acorda atentie lucrurilor care te ajuta sa te dezvolti mai bine. In loc sa-ti mai imaginezi scenarii improbabile, mediteaza. Elibereaza-ti mintea. Conecteaza mintea la prezent si foloseste-ti energia mentala pentru lucrurile benefice tie.

Per ansamblu, totul e ca un joc de strategie. Ca sa fii destept, trebuie sa-ti folosesti mintea cu istetime. Iar acea istetime consta in acest caz in rezistarea tentatiei de a da importanta lucrurilor marunte.

Ca sa stergi ceva din planul constiintei, pur si simplu inceteaza sa te mai gandesti la acel lucru. Iar daca gandul isi mai face aparitia din cand in cand, schimba imediat centrul atentiei. Mai devreme sau mai tarziu, amintirea nedorita va fi marcata pentru reciclare.

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog