-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

India foloseşte Pepsi şi Coca-Cola pe post de... pesticide!


Publicitate

Un articol de Maria

În India, fermierii au înlocuit pesticidele costisitoare cu celebrele băuturi răcoritoare Coca-Cola şi Pepsi. Veşti bune pentru industria agricolă, dar înfiorătoare pentru amatorii de astfel de sucuri!

E greu de imaginat ce efecte au aceste băuturi asupra corpului uman dacă pot să omoare fără probleme insectele dăunătoare!

india foloseste insecticid cu pepsi si cola

Potrivit Institutului de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din India, băuturile răcoritoare produse pe plan local sub licenţa brand-urilor Coca-Cola şi Pepsi conţin din fabricaţie concentraţii mari de pesticide. Din acest motiv, fermierii au început să le folosească pe post de alternative ieftine pentru pesticidele industriale convenţionale.

În unele ţări din lumea a treia, este mai ieftin să cumperi o sticlă de Coca-Cola decât o sticlă de apă potabilă. Ori Coca-Cola este renumită şi pentru faptul că poate fi folosită pe post de detergent împotriva petelor de var, de ulei şi de vopsea!

În 2003, agenţia CSE a analizat 12 mostre de băuturi răcoritoare carbogazoase şi a descoperit că toate abundă în pesticide şi insecticide deosebit de toxice: clorpirifos, malation, DDT şi lindan.

Potrivit directorului CSE, Sunita Narain, toate mostrele analizate conţineau niveluri inacceptabil de mari de pesticide, adică mult peste limita de 0,0005 mg per litru stabilită de Comunitatea Economică Europeană. Cercetătorii au declarat că nivelul de clorpirifos era de 42 de ori mai mare decât limita acceptată, malationul de 87 de ori, iar lindanul, care este interzis în SUA, de 21 de ori. Aceste toxine pot cauza defecte congenitale, cancer, leziuni ale aparatului reproducător şi ale sistemului nervos, precum şi tulburări grave ale sistemului imunitar.

Cercetătorii au evidenţiat faptul că mostrele de Pepsi şi Coca-Cola conţineau pesticide în cantităţi asemănătoare. Mostrele de Pepsi conţineau contaminanţi în concentraţii de 37 de ori mai mari decât normele prevăzute de EEC, iar mostrele de Coca-Cola chiar de 45 de ori peste pragul maxim admis.

Directorii filialelor indiene Pepsi şi Coca-Cola dezmint însă faptul că produsele lor ar conţine astfel de substanţe pesticide. Preşedintele filialei indiene a Coca-Cola, Sanjeev Gupta, a negat toate aceste acuzaţii şi a precizat că compania ar fi fost ţinta unei campanii mediatice de discreditare.

Fermierii din districtele Dhamtari, Durg şi Rajnandgaon susţin că au utilizat aceste băuturi pentru eradicarea insectelor dăunătoare de pe plantaţiile de orez. Această nouă utilizare a dus la o creştere considerabilă a vânzărilor de astfel de sucuri. O singură sticlă din cele trei cele mai eficiente pesticide, Nuvocron, Tracer şi Avant, costă £120 (10.000 de rupii), în timp ce o sticlă de Coca-Cola nu costă mai mult de 30 de rupii.

Aşadar, o combinaţie de Pepsi şi Coca-Cola necesită o investiţie din partea fermierilor de numai 55-60 de rupii per acru. Cu toate acestea, efectele nu au fost încă dovedite.

Specialistul în agricultură Devendra Sharma susţine că fermierii se înşală în privinţa eficienţei acestor băuturi răcoritoare ca pesticide. De fapt, ca orice sirop de zahăr, sucurile nu fac altceva decât să atragă furnicile roşii, care se hrănesc cu larvele insectelor dăunătoare. Acesta se presupune că ar fi mecanismul prin care produsele Pepsi şi Coca-Cola contribuie la reducerea populaţiilor de insecte.

Toate băuturile Coca-Cola conţin pe lista de ingrediente zahăr şi apă, doar că unele produse conţin şi cantităţi mai mari de acid fosforic şi acid fosforic. Potrivit localnicilor, tradiţia de folosire a băuturilor răcoritoare pentru controlul populaţiei de dăunători datează de multă vreme şi că, fermierii din generaţiile trecute pulverizau soluţie de zahăr cu scopul de a atrage furnicile roşii ce se hrănesc cu larvele altor insecte.

Sanket Thakur susţine că prin folosirea acestor băuturi, terenurile cultivabile primesc un supliment foarte necesar de zahăr şi carbohidraţi, care cresc imunitatea plantelor de cultură. Varianta americană a băuturii Coca-Cola conţine cantităţi mari de sirop de porumb cu fructoză, iar concentraţia mare de fructoză şi glucoză poate transforma băutura într-un pesticid eficient. Una peste alta, se sugerează că cele două brand-uri celebre de băuturi răcoritoare ar avea proprietăţi pesticide nu datorită toxicităţii lor, ci mai degrabă prin catalizarea unor reacţii naturale inofensive pe terenurile de cultură.

Dar se pare că există totuşi substanţe toxice în variantele indiene ale Pepsi şi Coca-Cola. Cercetătorii CSE Sapna Johnson şi H. B. Mathur susţin că la fabricarea acestor băuturi se foloseşte apă extrasă din pânza freatică locală, care este intens contaminată cu pesticide toxice.

Comitetul Central pentru Controlul Pânzei Freatice şi Comisia Centrală pentru Reducerea Poluării au analizat apa colectată din pânza freatică din vecinătatea zonei Delhi şi au găsit cantităţi mari de reziduuri de pesticide şi urme de crom, cadmiu, plumb, nitraţi şi fluor. Aceştia au mai măsurat şi o salinitate neobişnuit de mare a apei.

Când laboratoarele CSE au testat mostre de băuturi răcoritoare populare, nu au identificat urme de pesticide, iar 95% dintre aceste produse au fost fabricate folosind apă municipală care conţine aceleaşi toxine ca şi apă de băut, precum: fluor, estronă, arsenic, sulfametoxazol, atrazin, atenolol, clor, gemfibrozil, trimetoprim şi carbazepină.

În concluzie, deşi folosirea băuturilor carbogazoase precum Pepsi şi Coca-Cola pe post de pesticide nu este complet naturală şi organică, ele reprezintă chiar şi aşa o alternativă net superioară chimicalelor convenţionale.

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKl7xySuhfsHG-SqVoQeOyx00tJ5EKmON3x-2kRI2SWRexiZYSFJ-_OTvKKmR8EnTbAxxyK-NYMIvrrrUF_WwBrMzwh3_jUYvhivpSdVmcSVaD-NRKdCCd67R7LZLheim5fPFn1mIMIw/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog