Publicitate
Semintele de in sunt un superaliment cu numeroase beneficii pentru sanatate. Acestea pot fi consumate in diferite moduri, adaugate la shake-uri, la cerealele cu lapte, la salate si iaurturi. Sunt bogate in acid alfa-linoleic, care este transformat de organism in acizi grasi esentiali omega-3.
Semintele de in au proprietati benefice multiple. Detin proprietati anti-inflamatoare, anticancerigene si de reglare a tensiunii arteriale. Mare atentie, insa, la posibilele efecte adverse care pot afecta mai ales persoanele sensibile sau cu afectiunile precizate mai jos! Semintele de in crude sau necoapte au potential toxic.
Efecte adverse ale semintelor de in
Efecte laxative
Potrivit Insitutului National de Sanatate SUA (NIH), semintele de in pot avea efecte laxative. Din acest motiv, nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diaree, sindromul colonului iritabil, diverticulita, sindromul intestinului inflamat, boala Crohn si colita ulcerativa.
Obstructia tractului digestiv
Un alt dezavantaj al semintelor de in consta in efectul lor de obstructie a esofagului sau a intestinelor la consumul in cantitati mari cu prea putin lichid. Semintele de in nu sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ce duc la ingustarea esofagului sau a intestinelor. Potrivit Sistemului de Sanatate al Universitatii Michigan, pacientii cu sclerodermie trebuie sa ceara avizul medicului inainte de a consuma aceste seminte pentru a preintampina aparitia constipatiei si a obstructiilor pe colon.
Alergii
Desi sunt rare, alergiile la semintele de in reprezinta si ele un pericol. Foarte multe persoane s-au plans de dureri abdominale, greata, varsaturi si chiar anafilaxie dupa ingerarea acestor seminte.
Supradozaj
Insitutului National de Sanatate SUA a cercetat efectele supradozajului cu seminte de in pe animale si a constatat ca ele pot provoca simptome de respiratie incompleta, tahicardie, slabiciune si lipsa de coordonare in miscari. Supradozajul poate provoca inclusiv crize convulsive si paralizie.
Cresterea nivelurilor trigliceridelor (hipertrigliceridemie)
Semintele de in partial degresate (seminte de in cu continut redus de acid alfa-linoleic) pot determina cresterea valorilor trigliceridelor.
Cancere si alte boli influentate de actiunea hormonilor
In unele situatii, semintele de in pot avea efecte similare hormonului estrogen, motiv pentru care nu sunt recomandate in cazurile de boli generate sau influentate de hormoni. La femei, efectele adverse pot include tulburari menstruale manifestate prin modificarea fluxului si duratei menstruatiei.
Institutul National de Sanatate SUA sfatuieste femeile cu boli si afectiuni hormonale precum endometrioza, sindromul de ovare polichistice, fibroame uterine si cancer ovarian, uterin, sau mamar sa consume cu prudenta aceste seminte. In mod interesant, insa, un numar de studii in vitro si pe animale sugereaza ca semintele de in ar influenta de fapt in mod pozitiv productia si actiunea estrogenului la femei si ca ar avea efect protector impotriva cancerelor dependente de hormoni, dar aceste rezultate nu au fost suficient verificate si dovedite.
In continuare vom enumera grupurile de persoane carora li se recomanda sa nu consume deloc seminte de in din cauza pericolului crescut de complicatii:
Femeile insarcinate – aici semintele de in pot stimula menstruatia sau alte efecte hormonale ce pot afecta sanatatea fatului intrauterin.
Pacientii de diabet – acizii grasi omega-3 pot determina o crestere a glicemiei.
Persoanele hipotensive – semintele de in pot cobori tensiunea arteriala diastolica.
Persoanele hipertensive – consumul semintelor de in in combinatie cu medicamentele de scadere a tensiunii arteriale poate potenta prea mult actiunea medicatiei.
Persoanele cu tulburari hemoragice – in acest caz, semintele pot creste riscul intensificarii hemoragiilor prin efectul lor anticoagulant. Acelasi lucru se aplica si persoanelor care urmeaza tratamente cu efecte anticoagulante.
Pacientii cu sindrom bipolar – aici, consumul de seminte de in a fost corelat cu aparitia de simptome maniacale.
Sursa: healthyfoodteam.com
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment