Publicitate
Medicamentele, indiferent de tipul lor, pot produce numeroase efecte adverse a caror tinta este de cele mai multe ori compartimentul renal. Lista acestor medicamente periculoase este foarte lunga, dar in articolul de astazi ne vom limita doar la principalele 10.
1. Antibioticele precum ciprofloxacina, meticilina, vancomicina si sulfonamidele.
2. Analgezicele, inclusiv acetaminofenul si medicamentele anti-inflamatoare nonsteroidiene precum aspirina, ibuprofenul si naproxenul.
3. Inhibitorii COX-2, printre care si celecoxib (cu denumirea comerciala de Celebrex). Doua dintre medicamentele din aceasta categorie au fost deja retrase de pe piata din cauza toxicitatii lor cardiovasculare crescute: rofecoxib (cu denumirea comerciala de Vioxx), si valdecoxib (cu denumirea comerciala de Bextra). Aceste medicamente sunt o subcategorie speciala de AINS si au fost concepute ca sa fie mai bine tolerate de stomac, dar gradul lor de incarcare renala este la fel de mare precum al celorlalte medicamente inrudite.
4. Medicamentele pentru arsuri stomacale din clasa inhibitorilor de pompa de protoni. Acestea includ nume precum omeprazol (cu denumirea comerciala de Prilosec), lansoprazol (cu denumirea comerciala de Prevacid), pantoprazol (cu denumirea comerciala de Protonix), rabeprazol (cu denumirile comerciale de Rabecid si Aciphex), ezomeprazol (cu denumirile comerciale de Nexium si Esotrex).
5. Medicamentele antivirale, printre care si aciclovirul (cu denumirea comerciala de Zovirax), folosite in tratamentul infectiilor cu herpes, respectiv indinavir si tenofovir, cele din urma fiind prescrise in tratamentul sindromului HIV.
6. Medicamentele pentru hipertensiune arteriala precum captopril (cu denumirea comerciala de Capoten).
7. Medicamentele pentru artrita reumatoida precum infliximab (cu denumirea comerciala de Remicade), cloroquina si hidroxiclorquina, cele din urma facand parte din tratamentul lupusului eritematos sistemic si al artritei reumatoide.
8. Litiul, folosit in tratamentul sindromului bipolar.
9. Anticonvulsivele precum phenytoin (cu denumirea comerciala de Dilantin) si trimetadione (cu denumirea comerciala de Tridione), folosite in tratamentul crizelor convulsive si a altor probleme asociate.
10. Medicamentele chimioterapeutice precum interferonul, pamidronatul, cisplatinul, carboplatinul, ciclosporinul, tacrolimus, chinina, mitomicina C, bevacizumab, precum si medicamentele supresoare ale functiei tiroidiene precum propylthiouracil.
Cu drag,
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment