Publicitate
Ce inseamna de fapt dragostea adevarata? O definire stiintifica nu exista, insa pot fi stabilite cateva repere.
-Sa invatam ca cel de langa noi ne iubeste chiar si atunci cand nu vrea sa-i facem pe plac. Faptul de a te face placut partenereului nu inseamna a iubi.
-Sa acceptam mai intai sa raspunda nevoilor sale, sa le identificam, inainte de a decide in locul lui.
-Sa stim ca nu detinem puterea absoluta de a ne face fericiti unul pe celalalt, reamintindu-ne ca fericirea nu poate veni decat din interiorul fiecaruia.
La o prima vedere, am putea fi de acord cu o astfel de “definire” in cazul in care dorinta de a iubi in acest mod este mare, dar, in acelasi timp, sa gandim ca unul dintre noi nu este pregatit sa traiasca in relatia noastra.
Asta inseamna ca dorim sa schimbam ceva ce nu este in concordanta cu felul nostru de a fi si ca refuzam sa ne asumam responsabilitati. Sustinem ca suntem in stare sa punem in practica dragostea adevarata cu conditia ca celalalt sa fie gata oricand sa faca la fel.
Urmeaza un sir de intrebari al caror scop este de a mai lamuri unele aspecte ce tin de iubirea autentica:
-Este posibil sa recoltam ce nu am semanat? Vrem iubire neconditionata, atunci semanam iubire neconditionata. Oricand putem verifica recolta dupa semanat.
-Suntem capabili sa recunoastem ca de multe ori ne facem iluzii despre noi insine? Eul nostru a preluat puterea si ar trebui sa nu ne lasam condusi, controlati de acesta. Pentru a reusi, este necesar sa constientizam pana in ce punct ne-a acaparat. El ne poate conduce catre discomfort, emotie, teama. Tot ce ne perturba viata de zi cu zi reprezinta exprimarea ego-ului.
-Am discutat cu partenerul despre dorintele si nevoile fiecaruia? Daca da, am constatat ca difera mult. De exemplu, eu as vrea sa merg o data pe luna la un cabinet de frumusete, in timp ce consortul meu mi-ar spune ca o data la trei luni ar fi suficient.
-Ce facem daca unul dintre noi se indragosteste de altcineva? Am stabilit sa ne confesam, sa spunem adevarul sau vom minti? Sunt cupluri care o fac de la inceput si sufera sau nu in tacere. Altii prefera sa nu stie nimic, atata vreme cat continua sa fie fericiti impreuna.
-Cum reactionam daca partenerul ne spune ca vrea sa plece singur in vacanta pentru a se redescoperi sau pentru a face fata unor probleme mai grele? Este foarte posibil sa credem ca nu ne mai iubeste. Din nou putem vorbi de egou. Avem curajul sa-i spunem? Multi, dupa ani de casnicie nu au reusit sa-si asculte inima.
Concluzionand, iubirea adevarata inseamna a dori fericirea celuilalt, cu toate ca, asa cum am spus, nu detinem puteri speciale si nu credem ca ar fi o datorie. Sunt idei ce apartin tot egoului. Cei care cred in aceasta putere magica indraznesc rar sa spuna da sau nu, recunoscand ca nevoile lor difera de cele ale partenerului.
Sa ne amintim ca a spune nu celuilalt inseamna a ni-l spune noua insine. O relatie armonioasa ar trebui sa ajute la imbunatatirea calitatii vietii si nu un trai in singuratate. In caz contrar, la ce mai foloseste viata de cuplu? Intretinerea relatiei de dragoste este adesea dificila si dureaza din ce in ce mai putin timp.
Numeroase statistici din 2014 arata ca durata unui cuplu, in medie, s-ar situa intre noua luni si doi ani. S-au luat in calcul toate tipurile de relatii. 24 % dintre cuplurile casatorite, 41 % dintre cuplurile in concubinaj si 35 % din cuplurile care traiesc separat nu au putut depasi pragul acesta de timp.
De admirat si pretuit sunt cuplurile care si-au sudat relatia de cand au pus in practica notiunile de responsabilitate si de dragoste adevarata.
Voua, cititorilor, nu va ramane decat sa decideti si sa actionati asa cum va dicteaza sufletul!
Cu drag,
Ileana Mladinoiu
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment