-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Puteti crede ca un cartof va poate lumina camera o luna intreaga?


Publicitate

Fiind cea mai cunoscuta leguma din lume, cartoful hraneste intreaga planeta. Pe langa asta, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca cel mai popular aliment al omului ii poate oferi acestuia si lumina.

Acum cativa ani, cercetatorii de la Universitatea Hebrew, Ierusalim au descoperit ca un cartof fiert timp de opt minute poate inlocui o baterie care produce de zece ori mai multa energie decat una normala. Omul de stiinta in domeniul agriculturii, Haim Rabinowitch, impreuna cu echipa sa, au vrut sa demonstreze ca utilizarea unor felii mici de cartofi, intre un catod de cupru si un anod de zinc, conectat la un fir, poate oferi unei camere putere LED, timp de cel putin 40 de zile. La numai 10 la suta din costul unei baterii de tip AA, un cartof poate suplini energia telefonului si a altor electrocasnice, fara a avea nevoie de o sursa electrica.

Pentru a fi mai clari, cartoful nu este de unul singur o sursa de energie, ceea ce face acesta este sa conduca electricitatea dintre doua metale, permitand curentilor electrici sa patrunda prin fir pentru a dezvolta electricitatea. Fructele bogate in electroliti, precum bananele sau capsunile, pot realiza aceeasi reactie chimica. Sunt de fapt, versiunea naturala a acidului din baterii.

"Cartofii au fost alesi deoarece se gasesc peste tot in lume” a spus Rabinowitch pentru Science and Development Network. Reprezinta cea mai abundenta recolta.”

Insa pe langa faptul ca sunt bogati in acid fosforic, cartofii pot fi depozitati luni intregi fara sa atraga insecte. Daca fierbem cartofii, electronii pot patrunde mai usor, iar daca ii taiem in patrun sau cinci bucati, pot fi chiar mai eficienti.

Kit-ul pentru baterie, cuprins din doi electrozi metalici si o agrafa, este foarte usor de asamblat, iar unele parti cum ar fi catodul de zinc se poate inlocui foarte usor si este foarte ieftin. Device-ul Rabinowitch este realizat astfel incat, o alta felie de cartof sa poata fi introdusa intre electrozi, daca una dintre felii ramane fara seva. Agrafele care sustin firul, sunt atasate electrozilor, iar ionii pozitivi si negativi sustin becul. In comparatie cu lampile pe baza de petrol, acest sistem poate oferi electricitate la doar un sfert din costul lampii.

Poate ca aceasta leguma trebuie pusa intr-o alta lumina! :)


Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog