-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Priveste 10 minute fix in ochii cuiva si observa ce schimbari stranii se produc


Publicitate

Un articol de Ileana Mladinoiu

Ne uitam in ochii cuiva si-i putem spune ca sunt frumosi, langurosi, blanzi. Un studiu publicat in “Psychiatry Research” releva cu totul altceva.

Privind fix in ochii cuiva aproximativ 10 minute, reusim sa-i modificam constienta, ajungandu-se chiar la halucinatii.



Ne da de gandit Giovanni Caputo, psiholog la “University of Urbino” din Italia, cu al sau experiment realizat pe 20 de voluntari tineri. Acestora li s-a cerut sa ramana in picioare, doi cate doi, la o distanta de un metru unul fata de celalalt si sa se uite drept in ochi, 10 minute.

Ineditul experiment a avut loc intr-o camera slab luminata, cu scopul diminuarii perceptiei culorilor, dar suficienta ca sa poata distinge cu usurinta fata fiecaruia.

Un alt grup de 20 de persoane a fost implicat in acelasi experiment. Cu diferenta ca au fost invitate sa se aseze pe un scaun si sa priveasca, tot 10 minute, un perete alb.

De subliniat ca ambele grupe nu stiau nimic de scopul real al testului, ca acesta ar fi pentru inducerea unei stari meditative.

Dupa trecerea celor 10 minute, participantii au completat doua chestionare. Unul prin care sa faca prezentarea tuturor simptomelor disociative de conversie (insemnand orice situatie ce se manifesta prin perturbarea perceptiei, constientei sau identitatii, tot ce da impresia ca te afli in afara realitatii), experimentate in timpul testului, celalalt sa descrie fata partenerului (primul grup) sau a propriei fete (grupul de control).

Cei desemnati sa se priveasca in ochi au descris ca au perceput culori mai intense, sunete mai puternice decat normalul, iar timpul parea ca se scurge incet.

In plus, 90% dintre participanti au afirmat ca fata partenerului aparea deformata, 75% ca au vazut monstri, 50% si-au vazut trasaturile fetei lor, iar 15% au vazut fata unei rude.

Cum se explica un astfel de fenomem?

Potrivit psihologului mentionat, senzatiile indica simptome de disociere, termen, asa cum am mai spus, folosit pentru descrierea deconectarii unei persoane (de realitate).

Ipoteza sa ar fi ca halucinatiile reprezinta consecinta intoarcerii la realitate, dupa ce ai intrat in starea de disociere, in timpul absentei stimularii senzoriale a creierului. Gandurile subconstientului unei persoane sunt proiectate pe fata partenerului, provocand aceste iluzii faciale.

Rezultatele concorda cu studiul precedent al lui Caputo (2010), cand 50 de voluntari s-au uitat in oglinda, 10 minute. Unii dintre ei au avut halucinatii dupa doar un minut si toti au trait sentimente ciudate.

In mod constant, stiinta a demonstrat pana in ce punct poate ajunge mintea omului si ca posibilitatile detinute sunt infinite.

Sa speram ca intr-o zi, va fi elucidat si acest mister!


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog