Publicitate
In fiecare an, in ultima duminica a lunii martie trecem la ora de vara, ora 3 devenind ora 4. Schimbarea orei, fie ea de vara sau de iarna, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului si sanatatii noastre, fiecare avand nevoie de o anumita perioada de acomodare.
Schimbarea orei afecteaza in mod special persoanele surmenate, iar specialistii atentioneaza ca numarul de ore de somn trebuie mentinut constant cu orice pret.
Trecerea la ora de vara poate avea efecte adverse asupra unor bolnavi
Schimbarea orei poate perturba ritmul circadian al anumitor persoane, ducand la tulburari de somn, oboseala, dificultati de concentrare si poate afecta randamentul individului la locul de munca, dar si capacitatea acestuia de a invata.
"Unii oameni nu resimt niciun efect, altii se adapteaza mai usor, iar altii pot ramane blocati, functionand tot dupa vechiul orar (ca si cum ar suferi in permanenta de consecintele schimbarii fusului orar, cum se intampla in cazul calatoriilor). Persoanele care sufera deja de tulburari de ritm circadian sunt cele mai afectate", a declarat Alexandra Ciucu, consilier psiholog experiential.
Ritmul circadian uman are, de fapt, 25 de ore!
"De ce ni se face somn si ne trezim la aceeasi ora, in fiecare zi, chiar si fara un ceas desteptator? Care este motivul pentru care unii oamenii prefera sa lucreze dimineata si altii, dupa-amiaza? Ritmul circadian este raspunsul la toate aceste intrebari. Acest mecanism complex constituie ceasul nostru biologic, cu ajutorul caruia creierul gestioneaza activitatea de zi cu zi. Existenta unui ritm circadian este o constanta in cadrul intregului regn animal. Cercetarile realizate cu subiecti mentinuti in stare de izolare, fara a vedea lumina soarelui, arata ca ritmul circadian uman, in mod innascut, are o durata de aproximativ 25 ore. Insa, in mediul natural, ceasul nostru biologic se ajusteaza constant la ziua de 24 ore, cu ajutorul luminii si al intunericului: la caderea noptii, scaderea luminozitatii stimuleaza la nivel cerebral secretia de melatonina (hormonul care induce somnul), iar dimineata, expunerea la lumina solara produce trezirea organismului.
Atat trecerea la ora de vara, cat si cea la ora de iarna au ca efect perturbarea acestui mecanism, de a carui buna functionare depind atat programul nostru de somn, cat si nivelul de energie din timpul zilei. Desigur, modul in care societatile umane impart timpul este o simpla conventie, dar schimbarea orei implica modificarea intregului program zilnic. Consecintele sunt similare cu cele ale unei calatorii cu avionul, cu destinatia intr-o tara situata in cadrul unui alt fus orar decat cel cu care suntem obisnuiti. Este important de stiut ca trecerea la ora de vara nu a fost stabilita dintr-o motivatie legata de sanatatea fizica si psihica a oamenilor, ci din considerente strict economice, intr-o perioada in care functionarea ceasului nostru biologic nu era cunoscuta inca", explica Alexandra Ciucu.
Pericolele trecerii la ora de vara: rata crescuta de suicid si atac de cord
Trecerea la ora de vara afecteaza atat adultii, cat si copiii, care pot fi ceva mai iritabili in aceasta perioada.
"In perioada imediat urmatoare trecerii la ora de vara, pot aparea dificultati de adormire la noua ora, calitatea somnului poate fi scazuta (ne putem trezi obositi, cu toate ca am dormit un numar suficient de ore), poate deveni extrem de dificil sa ne trezim dimineata, iar, in timpul zilei, putem manifesta un randament mai scazut la munca sau la scoala. Copiii pot fi mai iritabili in aceasta perioada. De asemenea, unele cercetari arata ca trecerea la ora de vara este corelata cu o rata mai crescuta a suicidului (perturbarea ritmului circadian poate exacerba o depresie deja existenta) si cu un numai mai crescut de atacuri de cord", atentioneaza psihologul.
"Pasarile de noapte", cele mai afectate de trecerea la ora de vara
"Unii cercetatori sunt de parere ca, de fapt, nu ne adaptam niciodata la schimbarea orei. Persoanele care sufera deja de tulburari de ritm circadian sunt cele mai afectate, intrucat ele manifesta in mod natural o rigiditate mai accentuata a ritmului circadian, care nu le permite adaptarea la conventiile sociale legate de programul de somn (este vorba de persoanele care nu pot adormi decat la ore foarte tarzii, oricat de obosite ar fi, avand dificultati de a se trezi si a functiona satisfacator in prima parte a zilei)", a tinut sa precizeze Alexandra Ciucu.
Cum reduci efectele negative ale trecerii la ora de vara?
Specialistii recomanda limitarea expunerii la surse de lumina puternice inainte de culcare, un mic dejun consistent, dar si modificari in ceea ce priveste programarea alarmei ceasului desteptator.
"Ce ar fi de facut, in situatia in care constatam ca trecerea la ora de vara ne afecteaza in mod negativ? Este important sa avem grija de corpul nostru, sa ii acordam odihna necesara, daca resimtim o stare de oboseala. Daca exista dificultati de adormire seara, se recomanda limitarea expunerii la surse de lumina puternice cu cateva ore inainte de ora de culcare (inclusiv ecranul telefonului sau al monitorului computerului), pentru ca intunericul sa stimuleze secretia de melatonina, acel hormon care induce somnul. Dimineata, este utila expunerea la lumina soarelui, pentru a stimula trezirea si obtinerea unui nivel satisfacator de energie). De asemenea, un mic dejun consistent semnaleaza organismului ca a inceput o noua zi si ofera un aport necesar de substante nutritive. Copiii si persoanele care au dificultati majore de adaptare se pot pregati din vreme, cu o saptamana sau doua inainte, programand alarma ceasului desteptator cu cate 5 sau 10 minute mai devreme in fiecare zi, astfel incat modificarile ritmului biologic sa aiba loc treptat."
In cazul in care problemele legate de somn sunt tot mai puternice, cel mai bine este sa va consultati cu medicalul de familie care va poate prescrie un tratament eficient pentru insomnie.
Sursa: feminis.ro
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment