-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Cat de binefecatoare sunt mangaierile? Ne fac mai fericiti, vindeca boli?


Publicitate

Un articol de Ileana Mladinoiu

Cu timpul, unele cupluri renunta la mangaieri, fara sa-si dea seama ca relatia are toate sansele sa fie compromisa.

Ca sa beneficiem de dezmierdari, nu trebuie sa ne agatam de o zi speciala, cum ar fi 21 ianuarie- “Ziua internationala a mangaierilor”. Are doar rolul de a ne aminti ca avem nevoie de afectiune.

O usoara atingere a obrazului, imbratisarea pentru cateva momente, nu sunt neaparat sub semnul sexualitatii. Mangaierea stimuleaza activitatea neuroneala. Transmitem si primim concomitent caldura sufleteasca.


S-a dovedit ca la copiii nascuti prematur, atunci cand sunt mangaiati inca din primele secunde ale vietii, procesul de crestere in greutate este accelerat cu 50%.

Jan Astrom, doctor in psihologie, sustine ca 10 secunde pe zi de mangaieri sunt suficiente pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala, cauza multor imbolnaviri.

Sa analizam efectele mangaierilor asupra organismului sau altfel spus de ce sunt indispensabile:

O simpla mangaiere provoaca o reactie in lant in organism.

Elimina oboseala, induce starea de bine, este antidepresor
In timpul unei imbratisari dintre doua fiinte, de exemplu, toate tipurile de hormoni se pun in miscare, inclusiv cel al dragostei, denumit oxitocina.

Cercetarile au descoperit ca dupa o astfel de experienta emotionala pozitiva, chiar daca dureaza putin, oxitocina secretata de corp ne ajuta sa stabilim contactul cu celalalt. Devenim mai siguri pe noi, avem mai multa incredere in dragoste, nu ne mai simtim singuri si depresivi.
Fenomenul se explica prin faptul ca pielea isi are proprii receptori conectati la nervul cranian, la randul sau in legatura cu alte parti din organism, mai ales cu inima. Dar mangaierea nu se rezuma numai la problema hormonala. Face trimitere la starea de copii ce suntem, simtindu-ne in siguranta.

Au efect asupra sistemului imunitar
Cu privire la intarirea sistemului imunitar, cercetatorii s-au preocupat indeaproape. Americanii au concluzionat ca imbratisarile previn racelile sezoniere, in special cele din timpul iernii, stimuland anticorpii, pentru a scapa de virusi.

Cand/cat trebuie sa ne “atingem”, daca vrem beneficii regulate
Psihologii recomanda sa o facem in fiecare zi. Unui copil nu i se va parea ceva iesit din comun, insa pentru adultul care a crescut in teama ca va fi respins intr-o relatie, da!

De retint ca un alint (sa-i zicem si asa) trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, ca hormonul mentionat in paragrafele anterioare sa intre in actiune. In medie, dureaza 3-4 secunde la adult. Ideal ar fi sa se ajunga la 5 mangaieri pe zi, timp de 10 secunde.

Mangaierea fata in fata cu autismul

La autisti, problema mangaierii si a privirii este pasata de obicei, ca terapie de reeducare, la animale. Aici, contactul se realizeaza mult mai simplu.

Am citit pe Internet despre prietenia dintre Iris, o fetita de 6 anisori cu autism, si Thula, pisicuta cumparata special pentru ea. Cu ajutorul felinei, Iris si-a depasit teama de apa, a inceput sa vorbeasca (medicii nu-i mai dadeau nicio sansa), sa picteze.

Si fiindca veni vorba despre pisici, stiu ca mangaierea lor ne poate scapa de insomnie, de hipertensiune, de depresie.

Mangaierile au rolul de a intretine relatia de cuplu

Sunt primordiale, cu toate ca unii le vad insignifiante. Joaca un rol important in fuziunea si complicitatea existente intre doua persoane care se iubesc. Suficienta ar fi si simpla siesta cu partenerul. Se creaza un sentiment de caldura si confort. Ajuta organismul sa se relaxeze.

Nu subestimati niciodata forta mangaierilor intr-un cuplu, chiar dupa ani si ani de sedere impreuna! Mangaiati animalele!


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog