-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

10 convingeri și așteptări disproporționate ale narcisiștilor


Publicitate

„Narcisismul se încadrează în tiparul disfuncțiilor comportamentale denumite de psihologi tulburări de personalitate, categorie care cuprinde personalitățile antisociale. Narcisismul este considerat cea mai gravă boală, în primul rând pentru faptul că persoanele narcisiste nu conștientizează niciodată că au o problemă reală”.

caracteristici ale unui narcisist

Mai devreme sau mai târziu, sunt șanse mari ca fiecare dintre noi să avem de-a face cu persoane narcisiste. Narcisismul ca tulburare psihică este chiar foarte răspândit în rândul populației, afectând aprox. 6 la sută din adolescenții și adulții din România.

Narcisismul diagnosticat medical este o tulburare de personalitate în adevăratul sens al cuvântului, denumită tulburare de personalitate narcisică. Această tulburare se caracterizează printr-o nevoie continuă de admirație și adulație, printr-o percepție disproporționată a importanței individului în societate, și absența aproape totală a sentimentelor de empatie.

Articolul de față este o lectură interesantă, așa că merită toată atenția:

Cele 10 convingeri și așteptări disproporționate tipice personalității narcisiste

1. „Am nevoie în permanență de atenție... așa că de ce nu primesc suficientă?”

Narcisiștii sunt incapabili să își gestioneze sentimentele despre stima lor de sine; din acest motiv, depind de alții ca să le insufle un sentiment de importanță. Psihologii denumesc această dependență exagerată în două moduri: „alimentare emoțională” și „alimentare narcisică.” În realitate, narcisiștii se simt adeseori inutili și disfuncționali, sunt bântuiți mereu de aceste complexe, și caută în permanență persoane care să le insufle încredere și să le gâdile orgoliul.

2. „Trebuie să mă concentrez exclusiv asupra propriei mele persoane.”

Egocentrismul narcisistului nu are margini. Narcisistul nu se gândește decât la propria persoană, pune întotdeauna propriile interese pe primul plan, și este complet străin de ceea ce înseamnă „sacrificiu” și „compromis.” Cel mai adesea, narcisiștii mențin acest tip de gândire egocentristă pe toată durata vieții.

3. „E timpul să ies din relația asta...”

Cum poate cineva să se implice într-o relație și să i se dedice partenerului sau partenerei dacă nu îi pasă decât de propria persoană? Evident, așa ceva nu este posibil. Pentru narcisiști, relațiile cu sexul opus decurg în felul următor: întâlnesc pe cineva care să le satisfacă nevoile emoționale continue, iar la scurt timp, după ce entuziasmul de la început se disipă, narcisiștii se retrag brusc din relație și caută pe altcineva. Niciodată nu le trece prin cap că îi rănesc pe cei care le trec prin viață.

4. „Eu am mereu dreptate, și n-ai cum să mă convingi că nu-i așa!”

Majoritatea oamenilor raționali își recunosc greșelile și își cunosc limitele, oricât de greu le-ar fi să cedeze. Narcisiștii, însă, sunt complet incapabili să accepte că se înșală, chiar și atunci când se confruntă cu argumente solide și incontestabile. Totul se datorează sentimentului lor de superioritate – ei trebuie să aibă întotdeauna dreptate ca să fie fericiți.

5. „De ce sunt în permanență în conflict cu mine însumi?”

„S-a înstăpânit ideea că narcisiștii se simt mereu bine în pielea lor... când de fapt nu este deloc așa. În cadrul unor experimente, conectarea narcisiștilor la un detector de minciuni de recuzită și adresarea de întrebări legate de încrederea în sine a făcut ca stima de sine a subiecților să se stingă în totalitate”, a explicat cercetătorul Craig Malkin.

Narcisismul este o boală enigmatică, iar acest lucru este dovedit și de paradoxul lipsei de încredere și al stimei de sine oscilante. Medicii consideră că persoanele narcisiste au dezvoltat un mecanism mental de coping (adaptare la situație) care le permite să afișeze încredere în ciuda fondului emoțional foarte șubred.

6. „Oare de ce stârnesc unele persoane compasiunea altora?”

După cum am amintit mai sus, narcisiștii nu sunt capabili să înțeleagă durerea și suferința prin care trec alte persoane. În același timp, desconsideră în totalitate opiniile, ideile, sau sentimentele care nu coincid cu cele proprii.

7. „Mi se cuvine lucrul ăsta... așa că de ce nu am parte de el?”

Este destul de evident până în acest punct că narcisiștii nu au o gândire matură. Când își doresc ceva, aceste persoane se comportă asemenea unor copii de grădiniță. Ei sunt buricul Pământului, toată lumea se învârte în jurul lor.

Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog