Publicitate
Pierderea mirosului la vârsta de 40 sau 50 de ani poate fi strâns legată de apropierea cu pași repezi a morții. Cel puțin asta spune un studiu recent.
Un studiu realizat in Suedia a descoperit faptul că persoanele care își pierd acest simț sunt mai predispuse, cu 20%, să moară cu 10 ani mai devreme. Jonas Olofsson, autorul studiului a menționat:
"Se pare că acest simț este un bun indicator al îmbătrânirii creierului."
Demența a fost strâns legată de pierderea sau diminuarea mirosului, cercetătorii au descoperit faptul că "demența nu reprezintă legătura dintre miros și riscul crescut al mortalității, însă există o diferență explicată biologic, în acest sens!"
7 din 10 adulți prezintă o disfuncție în ceea ce privește sistemul respirator, numită anosmie. Tinerii prezintă această afecțiune într-un procent de 15%.
De asemenea, cercetătorii menționează faptul că vârstnicii care își pierd acest simț prezintă riscul de a muri mai devreme. Acum cercetătorii se întreabă dacă există același raport și în ceea ce privește tinerii sau dacă demența reprezintă un factor.
Echipa de cercetători a avut drept subiecți aproximativ 1.800 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 și 90 de ani, iar studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani. În acel interval, aproximativ 400 de subiecți au murit.
Studiile au demonstrat faptul că există o legătură foarte strânsă între pierderea mirosului și deces.
Cercetătorii nu au putut demonstra clar că această legătură este una sigură, însă au menționat că:
"Există o legătură strânsă între stilul de viață, educație, mediul în care o persoană trăiește și sănătatea mentală sau mai bine zis contează foarte mult modul în care îmbătrânim!"
Cercetător în domeniul senzorial, Carla Schubert a menționat că acest studiu este de bun augur.
"Participanților li s-a cerut să asocieze mirosul cu anumite alimente sau obiecte." A menționat Schubert.
Subiecții au mirosit 13 arome, având patru echivalente posibile.
Ce este de făcut atunci când nasul nu mai are același miros ascuțit ca odinioară?
Schubert sugerează să cerem imediat părerea unui medic dacă întâmpinăm această disfuncție, deoarece cauzele pot fi multiple, iar miroul poate reveni dacă se urmează tratament de specialitate.
Nu intra în panică dacă ți-ai pierdut mirosul, există totuși soluții! Dr. Jayant Pinto, chirurg în cadrul Universității din Chicago a menționat:
"Medicul poate opta pentru un test care să indice starea sistemului respirator și implicit a mirosului, așa că nu vă panicați, deoarece foarte mulți oameni cred că starea este una mult mai gravă decât este în realitate! Dacă mănânci anumite alimente și încă le simți gustul, este un semn foarte bun!"
Este foarte important să îți antrenezi mirosul. Pinto dă următorul sfat:
"Încearcă să miroși anumite obiecte sau alimente de două ori pe zi, astfel îți poți îmbunătăți mirosul și vei trăi mai mult."
Olofsson spune că ne putem testa acuratețea mirosului prin simpla încercare de a mirosi condimentele din bucătărie. Aceasta este de asemenea o metodă de a îmbunătăți starea generală de sănătate.
"Până la urmă atât activitatea mentală cât și cea socială reprezintă un factor de îmbătrânire a creierului, important este să îl menținem un timp cât mai îndelungat tânăr, prin activități și exerciții calitative." A mai adăugat Olofsson. "Dacă ne-am schimba stilul de viață, am putea trăi mult mai mult!"
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment