Publicitate
Multi medici isi instruiesc pacientii sa ia cate o aspirina pe zi ca sa previna aparitia bolilor cardiace. Este o practica foarte comuna, si tot mai multi oameni de altfel sanatosi au inceput sa abuzeze de aspirina considerand ca astfel se pot pune si ei la adapost de boli.
Este o mare greseala! Cu toate ca aspirina se numara prin cele mai sigure medicamente fara prescriptie medicala de pe piata, ramane totusi o substanta medicamentoasa cu posibile efecte adverse la administrarea pe termen lung.
Riscurile administrarii aspirinei
Pericolul major il reprezinta hemoragiile. Alte riscuri sunt insuficienta renala si hepatica, aparitia ulcerului, a tinitei, precum si declansarea accidentelor vasculare cerebrale hemoragice in caz de supradozaj.
In timpul calatoriilor mele prin lume, am descoperit o serie de remedii naturiste pentru inima care functioneaza la fel de bine ca aspirina, daca nu chiar mai bine. Unele dintre ele sunt exotice. Altele insa se afla mereu la indemana, ca de exemplu, ghimbirul. Multi considera ghimbirul un remediu bun doar pentru problemele de stomac, dar aceasta mirodenie poate face mult mai multe lucruri.
Ghimbirul este foarte bun pentru sanatatea inimii
Consumul zilnic de ghimbir in cantitati mici intareste inima si o protejeaza de boli. Acest efect se datoreaza celor 12 antioxidanti pe care ii contine, fiecare dintre ei chiar mai puternic decat vitamina E. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi din organism. Iar flavonoizii, un tip de antioxidant continut de ghimbir, sunt excelenti mai ales pentru inima.
O cercetare recenta a examinat efectele consumului de flavonoizi alimentari in cadrul unui grup de 1400 de subiecti de sex masculin. Cercetatorii au descoperit ca subiectii care au consumat cantitatea cea mai mica de flavonoizi au inregistrat si cel mai mare grad de constrictie a arterei carotide si au prezentat cel mai crescut risc de boli cardiace.
Exista mai multe moduri in care ghimbirul este benefic pentru inima. De exemplu, studiile au aratat si ca reduce gradul de oxidare, fenomen care inflameaza peretii arteriali.
Beneficiile uimitoare ale ghimbirului
Intr-un studiu, cercetatorii i-au impartit pe cei 40 de participanti in doua grupuri. Jumatate dintre subiecti erau sanatosi. Ceilalti sufereau de boala arteriala coronariana. Unul dintre grupuri a primit 5 grame de praf de ghimbir in fiecare zi, iar celalalt a primit un tratament placebo. In decurs de patru saptamani, la grupul sanatos procesul de oxidare scazuse cu 18%, respectiv 23% la grupul de pacienti de inima. La fel ca si aspirina, ghimbirul detine un efect anticoagulant, care previne formarea cheagurilor de sange care pot cauza atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Studiile stiintifice au demonstrat ca ghimbirul poseda si proprietati anti-inflamatorii care actioneaza in mod similar aspirinei, si anume prin blocarea enzimei COX-2 cauzatoare de inflamatie.
Cum sa-ti intaresti inima cu ghimbir
Daca vrei sa folosesti ghimbirul sub forma de supliment alimentar, te sfatuim sa cauti capsule sau tablete care sa contina gingeroli in proportie de 5%. Personal, eu recomand ca doza de inceput sa nu depaseasca 100 mg pe zi.
Totusi, eu prefer sa folosesc radacina proaspata de ghimbir in amestec cu mancare. Asta si pentru ca imi place foarte mult aroma sa distincta. Este un condiment excelent pentru carne si mancarurile de legume, si se preteaza la fel de bine si pentru cartofii prajiti.
Obisnuiesc sa beau si ceai de ghimbir. Acesta se prepara foarte usor:
1. Fierbe 1 litru de apa intr-o oala.
2. Decojeste o radacina proaspata de ghimbir de dimensiuni mici si feliaz-o subtire.
3. Rastoarna ghimbirul in oala cu apa clocotita.
4. Acopera vasul, redu focul si mai lasa decoctul sa fiarba la foc mic inca 15-20 de minute.
5. Strecoara ceaiul si adauga miere si lamaie dupa gust. (mierea se adauga dupa ce acesta s-a racit)
Ghimbirul este o planta sigura pentru consum, dar pentru faptul ca detine proprietati anticoagulante se recomanda sa ceri sfatul medicului inainte de a combina ghimbirul cu alte medicamente anticoagulante.
Cu drag,
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment