Publicitate
Un articol de Maria
Peste tot se vorbeste despre colesterol, dar cati dintre noi chiar iau in serios aceasta problema? Pentru o sanatate optima, este esential sa cunosti mai multe lucruri despre colesterol, modul in care ne afecteaza corpul si, desigur, despre solutiile pe care le avem la indemana pentru a reduce nivelul de colesterol.
Sa incepem cu o prezentare simpla....
Sa incepem cu o prezentare simpla....
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un compus gras si ceros care apare in aproape fiecare tesut al corpului, dar mai ales in sange si in tesuturile nervoase. Exista doua feluri de colesterol: colesterolul bun si colesterolul rau. Colesterol bun contribuie la producerea de hormoni si la sinteza vitaminelor si a altor substante utile pentru metabolism.
Colesterolul in exces, insa, poate contribui la aparitia multor boli, in special legate de sanatatea arterelor, asa cum este ateroscleroza. Ateroscleroza apare ca urmare a reducerii fluxului sanguin in artere datorita formarii de placi depozitare pe peretii interiori ai vaselor de sange.
Pe de alta parte, un colesterol foarte scazut in organism poate duce chiar la deces. Tesuturile vii sunt captusite cu un strat de grasimi, proteine si colesterol. Fara aceasta combinatie speciala de substante protectoare, celulele se degradeaza si mor. Colesterolul are de asemenea proprietati anti-inflamatorii, care previn anumite tulburari ale sistemului imunitar. De asemenea, joaca un rol-cheie in transportul de electroliti in organism.
Nivelul normal de colesterol
Nivelul de colesterol se masoara foarte usor la analiza sangelui. Testul identifica suma totala de colesterol, LDL si HDL, si a trigliceridelor. National Cholesterol Education Program (Progamul National de Educare asupra Colesterolului) recomanda si considera ca optim un nivel sub 100 mg / dl, si considera ridicate nivelurile cuprinse intre 130 si 159 mg / dl. La aceste niveluri limitrofe se recomanda tratament medical pentru coborarea colesterolului. Un colesterol de peste 189 mg / dl este considerat extrem de mare si necesita ingrijiri medicale imediate pentru prevenirea aparitiei bolilor asociate.
Aceste numere sunt toate bazate pe premisa ca o persoana nu are alti factori de risc care sa contribuie la cresterea sau scaderea nivelului de colesterol.
Desigur, in practica, insa, acest lucru este aproape imposibil, deoarece la valorile reale contribuie inclusiv alimentatia zilnica, gradul de miscare fizica, precum si stilul de viata si factorii de mediu. Aducerea si mentinerea colesterolului LDL intre limitele dorite pot fi realizate mai intai prin schimbarea stilului de viata si, in cazurile mai grave, prin administrarea unui tratament farmaceutic.
Colesterolul si bolile
Persoanele cu un colesterol rau marit sunt predispuse unui risc mai crescut de a dezvolta boli de inima comparativ cu persoanele cu niveluri normale de colesterol.
In SUA, cel putin, bolile de inima sunt ucigasul numarul unu atat in randul barbatilor cat si al femeilor.
Corelatia dintre colesterol si bolile de inima a fost stabilita si dovedita pentru prima oara in anul 1948. Atunci, un studiu a identificat printre cauzele bolilor cardiace si colesterolul, iar cercetatorul principal, Castelli, a reusit sa dovedeasca faptul ca exista anumite niveluri de colesterol care nu genereaza simptome detectabile. Datele colectate in timpul studiului arata ca subiectii care au avut niveluri de colesterol sub 150 mg / dl au prezentat si cel mai mic risc de a dezvolta boli de inima.
Cauze si metode de preventie
Cauzele colesterolului marit pot fi clasificate in doua categorii: modificabile si nonmodificable.
Din categoria cauzelor modificabile fac parte regimul alimentar si exercitiile fizice. Tipul alimentatiei, obiceiurile alimentare, precum si metabolismul se rasfrang in mod direct asupra formarii de placi depozitare pe peretii arteriali, proces care poate genera complicatii legate de functionarea inimii.
Cum poti influenta pozitiv nivelul colesterolului?
Poti inlocui alimentele grase nesanatoase si greu de digerat cu somon, macrou si alte tipuri de peste bogate in acizi grasi omega 3.
Reteta de somon la cuptor: Coace somonul in folie de aluminiu la o temperatura de 450 de grade timp de 25 pana la 30 minute, in functie de marimea pestelui. Adauga condimente dupa gust: sare, piper, patrunjel, si chiar miere.
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment