-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Copiii sub 12 ani nu ar trebui sa foloseasca dispozitive portabile... Afla impactul gagdeturilor asupra dezvoltarii creierelor tinere!


Publicitate

Un articol de Maria

Tehnologia este omniprezenta in viata de zi cu zi, asa ca a inceput sa ii acapareze inclusiv pe copiii mici.

Noile tehnologii au patruns si in scolile elementare si in gradinite, unde sunt folosite in scopuri educationale. Produse precum „Baby Einstein” ofera aplicatii si carcase pentru iPod destinate chiar si copiilor cu varsta de numai 12 luni.

Iar printre cele mai dorite cadouri si jucarii ale copiilor mai mari si ale adolescentilor se numara consolele de jocuri video si telefoanele mobile.

Multi parinti considera inevitabil contactul copiilor lor cu tehnologia, dar este important de stiut ca tot acest timp petrecut in fata ecranelor le face mai mult rau decat bine.


De ce copiii nu ar trebui sa detina dispozitive portabile?

Iata cele mai importante motive pentru care nu ar trebui sa iti lasi copilul sa-si petreaca timpul butonand gadgeturi.

1. Dezvoltarea creierului

Creierul unui copil se tripleaza in dimensiuni in primii ani de viata, si continua sa creasca rapid pana la varsta de 21 de ani. Expunerea la tehnologie in acest interval de timp poate avea efecte ireversibile asupra dezvoltarii creierului.

Dezvoltarea timpurie a creierului este determinata mai ales de stimulii din mediu, iar lipsa acestora poate avea consecinte grave.

Atunci cand un creier in plin proces de dezvoltare este expus in permanenta la tehnologie, creste riscul de probleme de deficit de atentie sau de functionare executiva, de intarzieri cognitive, tulburari de invatare, impulsivitate accentuata si capacitate de autoreglare diminuata.

„Fie ca este vorba de telefoane mobile, console de jocuri, televizoare si laptop-uri, progresul tehnologic face ca majoritatea copiilor sa fie expusi la ecrane pe perioade mult mai indelungate ca in anii anteriori”, a declarat Prof. Mitch Blair pentru ziarul The Guardian.

„Atat noi, cat si multi medici pediatri din alte cateva tari, suntem din ce in ce mai ingrijorati cu privire la modul in care aceste lucruri se rasfrang asupra creierului copiilor si tinerilor, care se dezvolta atat de rapid.”

Motivele de ingrijorare sunt tot mai mari si mai numeroase, astfel ca Academia Americana de Pediatrie recomanda evitarea expunerii copiilor cu varsta de 2 ani sau mai putin la mijloace mass-media si dispozitive tehnologice, invocand riscurile de sanatate enumerate si analizate mai jos.

2. Intarziere in dezvoltare

Copiii expusi la televizoare, filme si videoclipuri au demonstrat intarzieri in dezvoltarea limbajului, avertizeaza mai multe studii. Tehnologia poate fi atat de coplesitoare pentru copiii mici incat exista riscul ca acestia sa-si piarda complet interesul pentru lumea de dincolo de ecrane si sa piarda pasul cu multe interactiuni sociale importante.

Incepand cu anul 2011, CDC a raportat ca aproximativ unul din sase copii din SUA este diagnosticat cu o tulburare de dezvoltare. Marea majoritate a acestor copii sufera de autism si de tulburari hiperkinetice cu deficit de atentie. Aceste cifre au crescut cu 17% din 1997 incoace.

3. Obezitate infantila

Obezitatea infantila s-a dublat la copii si adolescenti in ultimii 30 de ani. La ora actuala, o treime din americani sunt obezi sau supraponderali.

Obezitatea creste riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic si diabet.

Medicii specialisti se tem ca aceasta boala ar putea scurta cu mult speranta de viata atat a adultilor, cat si a copiilor.

Adolescentii din America de Nord petrec aproape opt ore pe zi in fata unui ecran in afara orelor de scoala. Acest stil de viata sedentar este corelat cu un grad crescut de risc de obezitate la copii.

4. Privare de somn

Studiile sugereaza ca petrecerea timpului in fata unui calculator, televizor, sau telefon in fiecare seara poate afecta calitatea somnului la copii si adulti deopotriva.

Acest lucru poate predispune copiii sa nu respecte orele de culcare impuse, precum si sa sufere de dificultati de adormire, anxietate si cosmaruri. Copiii care dorm cu dispozitive tehnologice in camera lor au tendinta sa foloseasca aceste dispozitive la ore tarzii din noapte, ceea ce accentueaza problemele de privare de somn.

5. Boli psihice

Abuzul de mijloace tehnologice este corelat cu un risc crescut de depresie, anxietate, tulburari de atasament, deficit de atentie, autism, tulburare bipolara, psihoza, precum si de comportament problematic la copii.

Perioadele lungi de timp petrecute in fata unui ecran pot favoriza, de asemenea, o detasare de realitate, ceea ce intensifica riscul imbolnavirilor de boli psihice.

Psihologii de astazi sugereaza ca privarea copiilor de oportunitatile de a se juca de unii singuri, fara supravegherea directa a adultilor, ii impiedica sa dobandeasca o serie de abilitati de invatare esentiale pentru a duce un stil de viata autonom la varsta maturitatii.

6. Predispozitie pentru comportamente agresive

Copiii invata mai ales prin imitatie. Atunci cand un copil este expus la acte de violenta in familie sau pe ecranul televizorului, in timp va ajunge sa considere aceste comportamente ca fiind perfect normale.

Copiii pot ajunge sa mimeze in mod inconstient acest tip de comportament violent, provocand probleme acasa si la scoala.

„Copiii care sunt expusi la foarte multa violenta simulata, deseori intalnita in jocuri video, pot deveni in timp imuni la aceasta, mai inclinati sa se comporte violent, si mai putin capabili sa adopte comportamente empatice”, a explicat Dimitri A. Christakis, cercetator in cadrul Institutului de Cercetare a Copilului din Seattle.

7. Tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie

THDA este astazi cea mai frecventa boala comportamentala a varstei copilariei. In ultimii 10 ani, cazurile de THDA s-au inmultit cu 50%.
In prezent, aproximativ 1 din 10 adolescenti de liceu primesc medicatie pentru THDA. Se speculeaza ca acest lucru ar fi legat de inmultirea dispozitivelor mobile.

Desi atunci cand se afla in fata ecranelor, copiii isi exerseaza intr-o oarecare masura atentia, efortul este rareori directionat catre activitati scolare sau interactiuni sociale, factorii cheie pentru o dezvoltare intelectuala corespunzatoare.

Dr. Christopher Lucas, profesor de psihiatrie pediatrica la Scoala de Medicina Universitara din New York, explica:

„Nu este o atentie sustinuta neconditionata de recompense. Este o atentie sustinuta cu recompense intermitente frecvente.”

8. Predispozitie pentru comportamente adictive

Unii parinti se folosesc de tehnologie pentru a-si tine copiii linistiti si sub control, dar uita astfel de importanta interactionarii directe cu acestia. Din acest motiv, multi copii ajung sa se ataseze emotional de tehnologie mai degraba decat de familie.

La unii copii, acest lucru poate induce reticenta sau refuz de a manca, de a dormi sau chiar de a folosi toaleta pe perioadele de timp in care folosesc aplicatii sau se joaca jocuri video.

Pentru a intampina numarul tot mai mare de plangeri de dependenta digitala, Dr. Richard Graham, care conduce un program de dependenta de tehnologie in Marea Britanie, a trebuit sa deschida usa cabinetului inclusiv pentru copii.

Cel mai tanar pacient al sau are numai 4 ani. Medicul sustine ca acesti copii au aceleasi simptome de sevraj ca alcoolicii sau dependentii de heroina atunci cand sunt privati de dispozitivele lor preferate.

9. Risc de radiatii

Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului a Organizatiei Mondiale pentru Sanatate (IARC) a clasificat utilizarea telefoanelor mobile si a altor campuri electromagnetice de radiofrecventa ca posibili factori cancerigeni (din grupul 2B).

Copiii care vorbesc mult la telefon sau care isi tin telefonul mobil in buzunar se expun la niveluri de radiatii periculos de mari.

Un studiu chiar a constatat ca tesutul cerebral al copiilor a absorbit aproape de doua ori mai multe radiatii de microunde (MWR) decat cel a adultilor, in timp ce alte studii au raportat ca maduva osoasa a copiilor absoarbe de 10 ori mai multe MWR decat cea a adultilor.

10. Suprasolicitarea vederii

Expunerea constanta la tehnologie isi poate pune amprenta si asupra vederii.

Potrivit Consiliului pentru Probleme de Vedere (The Vision Council), 65% dintre copii manifesta simptome de boli oculare precum uscare, iritare si oboseala a ochilor, vedere incetosata, respectiv dureri de cap, de gat si de spate. Toate aceste probleme se datoreaza folosirii excesive de dispozitive digitale.

La copiii mici, acest tip de suprasolicitare poate duce la probleme de vedere permanente, printre care si miopie.

Concluzii

Multe organizatii de sanatate avertizeaza ca, copiii sub varsta de 12 ani nu ar trebui sa detina dispozitive portabile sau sa aiba in dormitor televizoare si echipamente de jocuri electronice.

Alte surse avertizeaza ca adolescentilor nu ar trebui sa li se permita sa petreaca acasa mai mult de 2 ore pe zi in fata unui ecran.

Desi unele dintre aceste sugestii ar putea parea imposibil de pus in practica pentru unii parinti, respectarea lor este totusi foarte importanta pentru sanatatea copiilor.

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog