Publicitate
9 Martie este ziua în care primăvara îşi intra în drepturi. Este obiceiul ca în această zi să se facă „mucenici” sau „sfinţişori”, pe care românii le fac şi le dau spre pomenire în ziua Sfinţilor Mucenici, de Moşi. Aceştia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nucă şi miere.
Din bătrâni se spune că Moşii-Sfinţii bat cu bâtele în pământ să gonească îngheţul, să vină căldura, dând drumul primăverii.
Potrivit traditiei, dacă tună pe 9 Martie, vara va fi roditoare, iar dacă tună înainte de această zi, în Săptămâna Alba, vara va fi seacă.
Superstiţia mai spune că apa de ploaie căzută acum, de Moşi, este bună pentru dureri de cap şi pentru ochi. Tot în această zi, se mai spune că cei care au livada sau vie, trebuie să bea 40 de paharele cu vin sau ţuica şi să verse câteva picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine tot anul şi roadele să fie bogate.
Cu timpul, s-a pierdut semnificaţia benefică pentru vie sau livadă, păstrându-se doar superstiţia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen şi sănătos tot anul. Astfel, în ziua de Mucenici, pe 9 Martie, în locurile unde superstiţia s-a păstrat şi se practică, rar întâlneşti un bărbat treaz în această zi.
Sursa: romaniatv.net
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment