Publicitate
Exista pareri impartite in ceea ce priveste cafeaua. Unii cred ca este sanatoasa si energizanta in timp ce altii o considera daunatoare si predispune la dependenta. Atunci cand studiati dovezile, majoritatea studiilor arata ca acest aliment este benefic sanatatii dumneavoastra.
Cafeaua reprezinta un conector al reducerii riscului de aparitie al diabetului de tip 2, boli ale ficatului, Alzheimer si multe alte boli. Motivul poate fi continutul mare de antioxidanti din cafea. Mai mult, studiile au aratat ca antioxidantii prezenti in cafea sunt mai numerosi decat in orice grup alimentar.
Cafeaua este strans legata de un numar foarte mare de antioxidanti.
Organismul nostru este supus in permanenta atacului moleculelor reactive numite „radicali liberi”. Aceste molecule contin electroni neimperecheati care pot distruge structura celulelor primare precum proteinele si ADN. Aici intervin antioxidantii. Ei ofera electroni radicalilor liberi, distrugandu-i. Acest lucru reprezinta protectia impotriva imbatranirii si a multor alte boli precum stresul oxidativ si cancerul.
In mod aditional, antioxidantii pot avea si multe alte efecte biologice, considerate a fi necesare sanatatii generale.
Si mai interesant este faptul ca acest aliment contine o cantitate mare de antioxidanti puternici precum acidul hidrocinamic si polifenol. Acidul hidrocinamic este eficient in neutralizarea radicalilor liberi si in prevenirea stresului oxidativ.
Mai mult, polifenolul gasit in cafea poate preveni un numar mare de boli precum cele cardiace, cancerul si diabetul de gradul 2.
Sursele Dietetice de Antioxidanti- majoritatea oamenilor consuma 1-2 grame de antioxidanti pe zi.
Majoritatea provine din bauturi precum cafeaua si ceaiul. Bauturile reprezinta o sursa mult mai larga de antioxidanti decat mancarea. De fapt, 79% din antioxidanti provin din bautura, in timp ce doar 21% provin din mancare.
Cafeaua este cea mai importanta sursa dietetica de antioxidanti.
Intr-un studiu, cercetatorii au pus accentul pe continutul de antioxidanti a diferitelor alimente. Cafeaua a aparut pe locul 11 pe lista dupa cateva tipuri de fructe de padure. Insa nu foarte multi oameni consuma fructe de padure iar consumul zilnic al cafelei, este unul comun.
Cantitatea totala de antioxidanti oferiti de cafea depaseste cu mult cea regasita in afine chiar daca afinele contin o cantitate mai mare la portia servita.
Studiile din Norvegia si Finlanda au aratat ca in cafea putem intalni singura sursa completa de antioxidanti, oferind 64% din totalul zilnic necesar de antioxidanti. Acest studiu a cuprins un total de 450-600 ml/zi sau 2-4 cesti pe zi.
In mod aditional, studiile din Spania, Japonia, Polonia si Franta au demonstrat ca cea mai mare sursa de antioxidanti din alimentatie este regasita in cafea.
Cafeaua este strans legata de reducerea riscului aparitiei unui numar vast de boli.
Consumul de cafea a fost asociat cu reducerea riscului aparitiei multor boli. De exemplu, consumatorii de cafea au un risc mai scazut cu 23-50% sa dezvolte diabetul de gradul 2. Fiecare ceasca de cafea consumata zilnic scade cu 7% riscul aparitiei bolii.
Consumul de cafea este benefic in buna functionare a ficatului scazand sansele de aparitie a cirozei. De asemenea studiile au mai aratat ca poate reduce riscul aparitiei cancerului colorectal, a bolilor cardiace, al infarctului, Alzheimer si Parkinson cu 32–65%.
Au mai existat alte studii care au aratat ca un consum al acestui aliment sustine sanatatea mentala. Femeile care beau cafea au un risc mai scazut de a suferi de depresie sau sa comita un suicid.
Cel mai important lucru demonstrat a fost acela ca este redus riscul de aparitie a mortii subite cu 20–30%.
Amintiti-va totusi faptul ca aceste studii sunt unele observationale. Nu pot dovedi clar ca poate reduce riscul aparitiei acestor boli ci doar faptul ca cei care au consumat aceasta bautura au aratat ca nu au mai fost predispusi aparitiei acestor boli.
Este numarul de antioxidanti gasiti in cafea egal cu cel din legume si fructe?
Exista multe surse alimentare in care se regasesc antioxidanti iar cafeaua se numara printre ele. Insa nu contine aceeasi cantitate ca si fructele si legumele luate per ansamblu.
Pentru o viata sanatoasa, este necesar consumul de vitamine, minerale, antioxidanti si compusi din plante. Astfel, chiar daca acest aliment contine cea mai mare sursa de antioxidanti, nu ar trebui consumata ca singura sursa de antioxidanti pentru organism.
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment