Publicitate
Un articol de Maria
Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la baza gatului, ce are un rol decisiv asupra sanatatii. Prin intermediul hormonilor secretati, aceasta controleaza metabolismul, de la ritmul cardiac, pana la viteza de ardere a caloriilor.
Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a asigura buna functionare metabolica a celulelor organismului. Este cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene.
In Romania, tot mai multe persoane au inceput sa fie diagnosticate cu aceasta boala. Lasata netratata, simptomele vor progresa. Destul de rar poate duce la complicatii grave cum ar fi cele care pot pune viata in pericol (insuficienta cardiaca pana la deces).
Pentru a nu se ajunge in asemenea situatii, ar trebui sa ne facem analizele periodic astfel incat aceasta boala sa fie depistata la timp. De cele mai multe ori persoanele depistate cu probleme ale glandei tiroide sunt depistate destul de tarziu.
Iata ca de azi inainte nu mai trebuie sa fie asa, intrucat depistarea hipo sau hipertiroidiei se poate face chiar acasa, utilizand un simplu termometru.
Cum? Citeste mai jos si vei afla!
Este vorba despre testul Barnes.
- Pentru a face aceste test, veti avea nevoie de un termometru bun. Cela mai precise raman in cotinuare cele cu mercur.
- Asadar, lasati termometrul noaptea pe noptiera pentru a-l avea la indemana dimineata cand va treziti.
- Imediat dupa ce v-ati trezit dimineata, asigurati-va ca ati scuturat bine termometrul apoi luati-va temperatura corporala.Trebuie sa-l mentineti la subrat timp de 10 minute.
Interpretare:
- Daca aveti temperatura corporala cuprinsa intre 36.5-36.8 grade Celsius, atunci glanda tiroida functioneaza in parametri normali.
- Daca temperatura corporala este sub 36.5 grade Celsius, tiroida este mai "lenesa", asadar are o functionalitate mai lenta decat ar fi normal. Cel mai probabil aveti hipotiroidie!
- Daca temperatura este mai crescuta de 36.8 grade Celsius, atunci glanda tiroida functioneaza mai repede decat in mod normal sau organismul dumneavoastra poata avea o infectie.Daca nu aveti nici o infectie, probabilitatea sa suferiti de hipertiroidie este destul de mare!
Aceasta procedura se repeta 5 zile la rand pentru a fi siguri ca rezultatele sunt aceleasi.
Pe langa temepratura corporala, hipo sau hipertiroidia poate include simptome cum ar fi:
- depresie
- lipsa de energie
- oboseala
- infectii repetate
- dureri de cap cronice
- lipsa de concentrare
- pierderi de memorie
- caderea parului
- scaderea libidoului
In cazul in care observati ca temperatura corporala este alta decat cea normala, timp de 5 zile la rand, nu mai ezitati si mergeti cat mai repede la un medic endocrinolog pentru investigatii mai amanuntite!
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
Eu am avut dintotdeauna o temperatura corporala situata sub parametri generali, comuni, niciodata insa nu am primit vreo sugestie de analiza care sa-mi verifice glanda tiroida. De vizite la medic... "nu ma plang". Contacte cu acestia am de multi ani incoace, totusi... niciodata nu au interpretat in vreun fel de acest gen problemele mele. Iata ca... ar putea fi o explicatie a simptomelor ce ma insotesc de... prea multa vreme...
ReplyDelete