Publicitate
Un articol de Andrei P.
Depresia a devenit cea mai frecventa suferinta mintala la nivelul societatii in care traim.
Instititul National de Sanatate Mintala din Statele Unite descrie depresia ca fiind o tulburare ce se manifesta pe o perioada mai lunga de 2 saptamani în care o persoana se simte trista sau arata lipsa de interes pentru orice activitate, care intampina dereglari de somn, alimentatie, de concentrare sau chiar o percepere gresita a propriei persoane.
Persoanele aflate in depresie se simt foarte obosite, greoaie, fara vlaga, obosesc foarte repede, chiar si la cele mai banale activitati zilnice, acuzand aparitia senzatiei de apasari pe piept sau goliciune interioara, indiferenta, starea de spirit fiind determinata de nivelul de serotonina si neuropinefrina din creier. Au senzatia de inutilitate si sentimente de vinovatie, pesimism, chiar ganduri de moarte sau de suicidere.
De cele mai multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fara o legatura aparenta cu o tulburare psihica, de aceea nu se apeleaza la tratament, iar tulburarea psihica tinde sa se agraveze.
Conform Centrului medical de diagnostic si tratament Dr. Victor Babs, se cunoaste ca la instalarea depresiei contribuie atat perturbari biochimice la nivelul creierului cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viata negative, etc.). In aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reactie la un eveniment de viata negativ.
Cauzele depresiei pot fi numeroase...
Depresia poate sa apara in urma unor tratamente cu medicamente antihipertensive, antibacteriene, contraceptive orale si hormoni, antiinflamatoare, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezice, antimicotice.
Dintre afectiunile medicale generale ce pot favoriza aparitia unor stari de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburarile tiroidiene si ale altor glande endocrine), cele infectioase (infectia HIV, mononucleoza, pneumonia virala si bacteriana, tuberculoza) si inflamatorii.
In cazul femeilor, menopauza, sindromul premenstrual si nasterea recenta reprezinta cauze posibile suplimentare pentru depresie.
Riscul de aparitie a depresiei creste in cazul persoanelor care au antecedente de tulburari afective sau un istoric de afectiuni psihice in familie, de consum de alcool sau substante psihoactive. Acest risc este mai mare si la adolescentii care au o ruda care lucreaza în cadrul armatei, la minoritatile sexuale sau la persoanele introvertite.
Atentie, ce este foarte grav, este faptul ca depresia nu se vindeca de la sine.
De cele mai multe ori plimbarile sau vacantele nu sunt de ajuns pentru multe persoane pentru a controla aceasta tulburare pe termen lung.
Cu toate acestea, depresia se trateaza, astfel intre 80% si 90% dintre persoanele care sufera de depresie raspund bine la tratament, si aproape toti pacientii simt o diminuare a simptomelor.
Este recomandat, pentru a interveni impotriva depresiei cu un tratament eficient, sa avem un diagnostic corect.
In primul rand, un psihiatru ar trebui sa realizeze o evaluare diagnostica a pacientului, printr-un interviu si cateodata un examen fizic.
In afara de medicatia cu antidepresivele care sunt prescrise pentru a corecta dezechilibrele in nivelul chimic al creierului, mai poate fi recomandata si psihotherapia. Aceasta modalitate de tratament se utilizeaza doar pentru tratarea depresiei usoare, iar pentru depresia medie si severa, se recomanda in combinatie cu medicatia antidepresiva.
Cel mai important punct de plecare, pentru fiecare persoana care sufera de un tip de depresie, este acceptarea faptului au nevoie de ajutor, fara sentimente de rusine, umilinta, de teama. Odata facut acest pas, cu vointa, cu sprijinul celor dragi, dar in principal cu ajutorul unui specialist, incepe vindecarea si recapatarea tonusului psihic.
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Cu drag,
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment