Publicitate
Un batran a venit intr-o zi pentru un control de rutina, la doamna doctor Erika Schwartz. Aceasta i-a citit istoricul medical, a verificat medicamentele pe care batranul le lua si i-a pus cateva intrebari legate de simptome. La final, l-a rugat sa ia legatura cu medicul cardiolog pentru a-i schimba medicamentatia. Barbatul era supraponderal, cu un nivel scazut de testosteron la nivelul glandei tiroide si dezvoltase o serie de eczeme si disfunctii ale somnului datorate iritatiilor.
“Cardiologul mi-a spus ca nu ma pricep la stiinta”, isi aminteste Dr. Schwartz, care a tinut sa-i spuna faptul ca face parte din aceeasi bransa. „Asa ca mi-a inchis telefonul in nas!”
Dupa ce a discutat cu pacientul care ar putea fi variantele, barbatul a hotarat sa renunte la cardiologul sau si sa mearga pe mana Dr. Schwartz. Ea i-a prescris un tratament care accelera nivelul hormonilor tiroidieni si i-a intrerupt medicamentele pentru colesterol. La inceput, barbatul credea ca va fi predispus la un atac de cord, insa Dr. Schwartz spune ca a reusit sa ii tina sub control colesterolul prin corectarea in mod natural a nivelului de hormoni.
Hormonii tiroidieni sunt creati de glanda tiroida, localizata in partea de jos, din fata, a gatului. Cei doi hormoni tiroidieni- triiodotironina si tiroxina- sunt adesea cunoscute ca T3 si T4. T4 este transformat in T3 in celule si circula prin vasele de sange catre organele noastre interne. Chiar daca tiroida este responsabila cu regularizarea energetica a metabolismului, acesti hormoni actioneaza asupra tuturor organelor, de la creier pana la inima si ficat, sustinand buna functionare a tuturor organelor.
Cea mai deasa afectiune a tiroidei este hipotiroidia- cazul in care tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni pentru a regulariza functiile corpului. Hipotiroidia poate rezulta in urma mai multor factori interni sau externi, cum ar fi boala Hashimoto. Aceasta este o boala autoimuna care presupune faptul ca sistemul imunitar ataca tiroida.
Persoanele care sufera de hipotiroidie pot avea urmatoarele simptome: oboseala, crestere in greutate, cadere a parului, bufeuri, schimbari de comportament, depresie, ameteala, etc. Simtomele hipotiroidiei se confunda adesea cu alte boli, iar medicii se grabesc sa prescrie medicamente, inainte de a lua in calcul dezechilibrul hormonal.
“Oamenii au probleme cu colesterolul si depresia iar medicii le prescriu antidepresive si medicamente pentru colesterol”, spune Mary Shomon, expert in boli ale tiroidei si autorul a nenumarate carti pe acest subiect. „Nimeni nu verifica daca tiroida este adevarata sursa a problemelor.”
Shomon le explica, acelor medici care cred ca tiorida este cauza principala, faptul ca testul standard de depistare a hipotiroidismului este extrem de eronat. Acest test, numit TSH, masoara nivelul de hormoni pituitari din sange. Acesti hormoni determina tiroida sa elibereze hormonii tiroidieni, insa testul TSH nu masoara cantitatea de T3 si T4 din sange.
Aici apare problema deoarece pacientii care au simptomele prezentate mai sus, vor avea un rezultat normal al TSH-ului si daca primesc o prescriptie medicala care sa mascheze aceste simptome, se pot trezi cu efecte adverse mai grave decat simptomele initiale.
“Pana la urma putem spune ca suferim deoarece tratam simptomele in mod individual si nu suntem atenti la organism-la pacient- la intreg.” Spune Dr. Schwartz, expert in domeniul terapiei hormonilor bioidentici, prevenirii bolilor si sanatatii. “[Testul TSH] face de fapt un deserviciu oricarei persoane care vrea sa se trateze.”
Un test mai bun? Evaluarea individuala a T3 si T4 din organism. Este important sa ne asiguram ca T4 este acoperit in activarea T3 si ca T3 poate intra in celulele responsabile cu regularizarea organelor.
Dr. Schwartz spune ca merge pe varianta holistica pentru a trata pacientii- cu varsta cuprinsa intre 16 si 94 de ani- acoperind totul, de la hormoni la exercitii sau de la stres la suplimente. Aceasta a descoperit faptul ca daca privim organismul ca pe un intreg, rezultatele bune nu intarzie sa apara.
“Ceea ce am descoperit in plus a fost faptul ca daca le dadeam pacientilor T3, hormonul activ al tiroidei, reprezenta cea mai rapida metoda de a face pacientul sa se simta mai bine”, iar odata ce acestia se simteau mai bine, puteau sa aiba o dieta sanatoasa, sa faca sport si sa duca un stil de viata sanatos.”
Shomon este de acord cu faptul ca daca intelegem modul in care hormonii tiroidieni afecteaza restul organismului, atunci am acoperit partea estentiala din procesul de vindecare. „Metabolismul nostru se bazeaza, in mare parte, pe capacitatea tiroidei de a functiona corect. Daca nu avem suficient oxigen sau suficienta energie in celule pentru digestie, pentru functia pancreatica sau pentru buna functionare a creierului, atunci totul se va incetini si nu va mai functiona corespunzator”, explica ea. „Este combustibilul organismului.”
Asa cum am mentionat mai sus, atat factorii externi cat si cei interni au o parte de responsabilitate in aparitia bolilor tiroidiene iar majoritatea greselilor pe care oamenii le fac au ca rezultat boli tiroidiene.
“Traim intr-o lume extrem de toxica- iar stilul nostru de viata s-a schimbat enorm”, spune Greg Emerson, fondator al Centrului Emerson Health & Wellness din Queensland, Australia. “Aceasta este critica pe care ne-o aducem atunci cand observam rutina noastra zilnica. Trebuie sa punem la punct cateva strategii pentru a constientiza faptul ca am evoluat din toate punctele de vedere.”
In varful listei de toxine, realizata de Dr. Emerson sunt mucegaiul si micotoxinele, produse de anumite specii de fungi.
"Exista un numar foarte mare de de dovezi științifice care arata ca otrava produsa de mucegai este cumplita pentru glanda tiroida. Cealalalta problema consta in faptul ca se consuma foarte multe alimente bogate in micotoxine sau zahar care duc la formarea de mucegai in interiorul organismului. Nu consumam alimente care sa ne protejeze de micotoxine”, spune el. Nu imi aduc aminte sa fi vazut vreun pacient cu boala Grave- tiroida supra activa- care sa nu fi avut probleme cu mucegaiul sau micotoxinele.”
Hipertiroida se afla in partea opusa a spectrului. Cum hipotiroidia consta in numarul redus de hormoni tiroidieni care circula in vasele de sange, hipertiroidia consta in opusul acesteia, adica organismul se confrunta cu un numar prea mare de hormoni. Asa ca, in loc sa se simta obosit si sa ia in greutate, pacientul sufera de batai neregulate ale inimii si de pierderi bruste in greutate.
Daca va veti implica mai mult in descoperirea propriului organism, veti observa care sunt problemele de la care porneste boala si va veti reechilibra nivelul hormonal. Trebuie sa incepeti prin a consuma alimente cat mai naturale, faceti orice fel de exercitiu fizic si gasiti un echilibru intre viata de zi cu zi si munca.
Dr. Emerson spune ca daca porniti de la o baza buna, veti ajunge sa fiti foarte sanatosi. Acesta a pregatit o serie de intrebari pe care sa vi le adresati:
„ Mananc oare alimente sanatoase? Consum suficienta apa? Stau suficient la soare? Dorm suficient? Fac miscare? Consum alimente cu hormoni?”
Dr. Schwartz spune asa:
“Ascultati-va organismul. Daca nu puteti dormi noaptea, intrebati-va de ce? Ati baut prea mult si va treziti in mijlocul noptii? Mancati prea tarziu? Consumati alimente nesanatoase? Faceti sport prea tarziu? Sunteti inconjurat de electrocasnice? Dormiti cu televizorul pornit?”
Daca va veti adresa aceste intrebari inainte de a merge la doctor, veti gasi mai usor sursa simptomelor- care poate fi ascunsa la nivelul tiroidei.
“Exista milioane de motive care pot determina aparitia insomniilor,” Dr. Schwartz spune. “Trebuie sa aveti grija si sa va imbunatatiti conditia.”
Joseph Mercola, cel mai bine cunoscut medic al medicinei alternative din SUA spune ca este destul de greu sa oferi o singura recomandare pacientilor care isi doresc sa fie sanatosi. Acesta mai spune si faptul ca exista mai multe aspecte ale sanatatii, insa oamenii pot deveni sanatosi incercand sa isi cunoasca cat mai bine organismul, dupa care sa ceara parerea medicilor.
Ce concluzioneaza el? „Cu totii suntem responsabili de sanatatea noastra”.
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment