-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

De ce este bine sa spalam hainele noi inainte de a le purta?


Publicitate

Cu siguranta si dumneavoastra v-at imbracat macar o data intr-o haina imediat ce ati luat-o de la magazin doar pentru ca materialul din care sunt confectionate hainele pare curat in magazin.

Un test realizat la Universitatea de Microbiologie si Imunologie din New York a scos la iveala faptul ca anumiti compusi din tesatura irita pielea.

Acesta este doar un motiv pentru care ar trebui sa spalam hainele inainte de a le purta. Exista foarte multe materiale contaminate cu chimicale care pot duce la iritatii sau alergii.

Chiar si insectele (precum puricii) pot sta pe hainele noi. Daca nu sunteti obisnuiti sa spalati hainele inainte de purtare, ar trebui sa va schimbati acest obicei dupa ce cititi acest articol.

EXCREMENTE, SECRETII RESPIRATORII SI MULTE ALTELE


Testele realizate asupra pantalonilor, bluzelor, jachetelor si altor articole vestimentare au aratat faptul ca exista compusi nesanatoascunsi in „hainele noi” precum:

  • Secretii
  • Flora pigmentara
  • Flora fecala
  • Fungi

Cu siguranta nu ne surprinde faptul ca cei mai multi astfel de compusi se gasesc pe costumele de baie si lenjeria intima.

“Anumite articole vestimentare sunt pline de organisme...indicand faptul ca au fost probate de foarte multe persoane sau... de persoane cu anumite boli...

Astfel, purtand hainele nespalate veti contacta bacteriile persoanelor care au probat hainele inaintea dumneavoastra... este posibil sa nu dezvoltati nicio boala insa, se poate si sa contactati anumite bacterii „daca sunteti norocosi”.

Ce boli puteti lua de la hainele probate? Organisme responsabile cu dezvoltarea hepatitei de tip A, diareea calatorului, salmonela, norovirus, infectii, streptococ, etc.

Chiar si scabia poate fi transmisa prin simpla proba a unor haine. Se poate asa ceva? Da, daca sistemul dumneavoastra imunitar este precar.

“Partea buna este ca oamenii au un sistem imunitar destul de crescut asa ca, acesta poate lupta impotriva numarului de organisme de acest tip. Daca ati intrat in contact cu un tip de germeni prezentat mai sus, nu inseamna neaparat ca o sa va si imbolnaviti.”

CONTAMINANTII CHIMICI: UN ALT ASPECT AL NECESITATII SPALARII HAINELOR INAINTE DE PURTARE


Puteti gasi anumite tipuri de chimicale, in functie de tara de provenienta a hainelor. Printre acesti compusi chimici putem intalni colorantii azoici, responsabili cu iritatiile cutanate severe.

Daca aveti o piele sensibila, astfel de coloranti determina aparitia roselii si mancarimii in zona taliei, gatului, axilei si coapsei. Acesti coloranti dispar odata cu spalarea materialului.

Rasina formaldehidica este de asemenea folosita in industria textila, pentru a distruge mucegaiul. Asa cum stim, formaldehida este un carcinogen cunoscut iar rasina este responsabila cu aparitia eczemelor sau a eruptiilor cutanate.

Nonifenolul etoxilat este un compus toxic, utilizat foarte des in industria confectiilor, responsabil cu tulburarea sistemul endocrin.

Cu siguranta nu doriti sa va expuneti acestor probleme gandindu-va ca prin simpla spalare a hainelor puteti scapa de foarte multi compusi .

UNELE SUBSTANTE CHIMICE POT RAMANE IN TEXTIL CHIAR SI DUPA SPALAREA ACESTUIA


Din pacate, nu toate chimicalele sunt eliminate la spalat. De exemplu, triclosanul antimicrobian este uneori folosit in materialele hainelor. Cercetarile au demonstrat faptul ca acesta este direct raspunzator de alterarea regularizarii hormonale si de afectarea dezvoltarii normale a fatului.

Studiile pe animale au aratat si faptul ca acest compus afecteaza fertilitatea si rezistenta la antibiotice.

Daca hainele pe care le achizitionati nu sunt din materiale organice, cu siguranta sunt facute din bumbac tratat chimic cu pesticide si alte chimicale.

“Chimicalele utilizate in productia de bumbac nu ii permite acestuia din urma sa ajunga la maturitate si astfel, ierbicidele sar in ajutorul desfrunzirii usoare.

Producerea textilelor din plante implica utilizarea mai multor chimicale in procesul de albire, vopsire, indreptare, rezistenta la miros si pete, ignifugare si reducerea sifonarii.

Multe din aceste chimicale sunt aplicate cu ajutorul caldurii. Exista o serie de spalari a materialului, pe durata fabricarii insa, anumiti emolienti si detergenti elimina reziduuri care nu sunt indepartate complet din produsul final.
Majoritatea chimicalelor folosite contin formaldehide, soda caustica, acid sulfuric, sulfonamide, halogeni si brom.
Anumite articole vestimentare importate sunt acum impregnate cu dezinfectanti rezistenti, foarte greud e indepartat. Aceste reziduuri chimice stirbesc sanatatea oamenilor.

De asemenea, oamenii dezvolta reactii alergice precum urticaria, la contactul cu formaldehida.”

CRESTEREA DE BUMBAC ESTE CEA MAI „MURDARA” CULTURA DIN LUME


Probabil ca va surprinde sa aflati ca bumbacul este considerat a fi cea mai murdara recolta si asta datorita utilizarii masive de ierbicide si insecticide periculoase.

“Bumbacul este considerat a fi cea mai „murdara” productie, datorita utilizarii sporite de pesticide si insecticide, extrem de daunatoare sanatatii umane. Bumbacul acopera in jur de 2.5% din terenul cultivat, in intreaga lume si se utilizeaza o cantitate de 16% din pesticidul folosit la nivel mondial.

Aldicarb, paration,si methamidopho,sunt trei din cele mai periculoase insecticide utilizate, acest aspect fiind determinat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, facand un top 10 a celor mai utilizate insecticidein cultivarea bumbacului.

Restul de 7 sunt clasificate avand un grad moderat de periculozitate.

Aldicarb, insecticidul numarul doi in vanzarea insecticidelor pentru tratarea bumbacului, este unul extrem de otravitor pentru oameni insa este inca utilizat in 16 state din SUA si in multe alte tari.”

Asa cum banuiti, aceste chimicale afecteaza foarte multi oameni: de la fermierii care lucreaza cu acestea, oamenii care locuiesc in apropierea plantatiilor, cumparatorii si pana la toti cei care poarta hainele confectionate din acele textile.

Acestea sunt cateva aspecte pentru care va recomand sa folositi bumbac organic ori de cate ori aveti oportunitatea.

SFATURI PENTRU ALEGEREA HAINELOR SANATOASE


Cautati haine confectionate din bumbac organic si este un inceput excelent. Puteti de asemenea opta pentru eticheta OEKO-TEX Standard 100 , care indica faptul ca articolul vestimentar a fost testat de catre un laborator iar rezultatul evaluarii confirma faptul ca produsul nu este atins de minim 100 de substante daunatoare precum:

  • Coloranti azoici
  • Ftalati
  • Metale grele
  • Pesticide
  • Coloranti alergeni

Majoritatea expertilor recomanda spalarea hainelor inainte de purtare, cel putin o data. Daca articolul vestimentar pe care l-ati achizitionat nu poate fii spalat la masina, mergeti la o curatatorie profesionala.

De asemenea, este de recomandat sa pastrati anumite articole vestimentare pe dumneavoastra atunci cand probati hainele din magazin. O idee buna este si spalatul pe maini dupa ce ati mers la cumparaturi.

Cu drag,

Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog