-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Apa de la robinet sau apa imbuteliata?


Publicitate

S-au dus vremurile in care beam apa de la robinet si nu ne gandeam ca acest lucru se va schimba in timp. Apa din reteaua oraselor poate fi contaminata cu metale, paraziti, diverse sedimente, datorita conditiilor necorespunzatoare a retelei de distribuire.

Cred ca multi dintre voi ati stat la raionul de apa din supermarket intrebandu-va ce marca de apa sa mai alegeti? In acest moment exista extrem de multe sortimente de apa plata naturala sau carbogazoasa, acest lucru punandu-ne in incurcatura, deoarece fiecare din noi doreste sa aleaga cea mai buna calitate, fara impuritati.

Prima masura de precautie poate fi citirea etichetei de pe sticla de apa.

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului care fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. Unii nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.


In mod natural, intre nitratii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru. Insa activitatea omului a rupt acest echilibru, prin utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale - si mai ales a celor azotoase sintetice. Ingrasamintele imbogatesc solul, insa aduc cu ele si nitrati, iar acestia se acumuleaza in plantele cultivate, pana la niveluri daunatoare pentru consumatori.

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de nitrati?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti - substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului iar efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar si cancer.

Conform normativului AFSSA (Agentia Franceza pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor), o mentiune pe eticheta de tipul "apa ce poate fi utilizata in alimentatia sugarilor" nu ar trebui utilizata pentru apele minerale naturale si pentru apele de izvor decat daca "in ceea ce priveste protejarea resursei respecta un continut de nitrati (exprimat in NO3) inferior sau egal cu 10 mg/L".

"In situatii deosebite, se poate ajunge la formarea de nitrozamine, substante implicate in aparitia unor forme de cancer. In acelasi timp, nitratii formeaza compusi stabili cu hemoglobina, dand nastere unui compus stabil - methemoglobina, reducand capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen, consecinta fiind aparitia unei stari de hipoxie celulara, tisulara, cu efecte asupra starii de sanatate care merg de la cele mai simple - reprezentate de cefalee - la cele grave, precum cianoza severa sau chiar decesul, mai ales la sugarii care consuma apa care contine mai mult de 10 mg de nitrati la litru", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetare Alimentara.

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice - precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Un efect extrem de periculos il are contaminarea cu nitrati la bebelusi, mai exact este vorba de afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept "blue baby syndrome". Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Este cauzat de transformarea nitratilor, in organismul sugarilor, in nitriti, care, la randul lor, fixeaza hemoglobina, impiedicand transportul oxigenului.

Nitratii si nitritii se folosesc si in industria alimentara ca aditivi( E-uri).

Reziduul sec

Cantitatea de reziduu sec afisata pe apele plate/carbogazoase din Romania reprezinta totalitatea sarurilor existente intr-un anumit tip de apa, fiind calculata in momentul in care produsul este incalzit la o temperatura de 180 de grade celsius si ii este stabilita cantitatea de impuritati care va ramane dupa acest procedeu.

O apa plata trebuie sa contina 500 mg/l de reziduu sec, in timp ce apa plata carbogazoasa are o cantitate mai crescuta de reziduu sec. Daca se depaseste valoarea de 500 mg/l, creste considerabil riscul ca acest compus chimic sa se depuna in anumite zone ale corpului generand de aici litiaza renala / biliara (pietre la rinichi/probleme la bila).

Calciul, magneziul, sodiul

Persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor, nu le este recomandat sa consume o apa cu cantitate ridicata de calciu, adica peste 100 mg/l. Apa bogata in magneziu este foarte sanatoasa, dar cantitatea de magneziu consumata zilnic de un adult, nu trebuie sa depaseasca 400 mg/l. Celor care se confrunta cu hipertensiunea arteriala nu le este recomandat sa bea apa cu o cantitate mare de sodiu.

Cateva motive pentru care apa îmbuteliată este nocivă organismului ar fi:

Apa este îmbuteliată în sticle din polietilenă tereflalat (PET). Sticlele pot influenţa negativ compoziţia apei dacă este păstrată în condiţii propice, adica in căldură sau umezeală. Plasticul poate elibera substanţe chimice în apă. Un studiu amintit de Ban The Bottle, care a analizat 132 de branduri de apă îmbuteliată în PET-uri, din 28 de ţări, a arătat că plasticul folosit la fabricarea sticlei a determinat creşterea concentraţiei unor substanţe chimice nocive, precum stibiu, un metaloid toxic pentru organism. Back to the Tap susţine că, pentru a produce plasticul folosit pentru sticle intr-un an, este necesară utilizarea unei cantităţi foarte mare de petrol, care ar putea fi utilizată de un milion de maşini pe tot parcursul anului, arată aceeaşi sursă.

Există cazuri în care apa este depozitată în condiţii de căldură datorită faptului că nu este loc suficient pentru toată cantitatea de apă ceruta de consumatori. In plus, peturile pot influenta gustul apei. Costurile pentru reciclarea sticlelor este unul foarte mare.

De asemenea, este recomandat să nu bei o apă care a stat în maşină, într-o zi de vară, deoarece temperatura mare îi poate afecta compoziţia.

Singura solutie buna care ne ramane pentru a consuma apa sanatoasa, atat pentru baut, cat si pentru gatit, o reprezinta achizitionarea unui filtru de apa performant. Aceste filtre scad sau elimina cantitatea de clor, solventi, pesticide, nisip, rugina, plumb, elemente care ne pot imbolnavi.

Cu drag,

Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog