-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Reprizele scurte de somn din timpul zilei îmbunătăţesc substanţial memoria, atenţia şi abilitatea de învăţare!


Publicitate


Dacă, până nu demult, somnul de după-amiază era ceva la ordinea zilei, ritmul alert al vieţii moderne ne privează de odihnă şi nu ne mai oferă prijeluri să mai tragem câte un pui de somn din când în când. Somnul de noapte este tot mai scurt, iar odihna de peste zi a devenit un lux.

Este o mare pierdere, deoarece aţipelile scurte de peste zi sunt foarte benefice pentru organism şi pentru sistemul nervos, şi sunt un fenomen perfect natural al ritmului circadian sănătos.

adormitul ziua te ajuta la memorie

Un studiu purtat de Universitatea din Colorado a arătat că copiii care sar peste somnul de după-amiază sunt mai anxioşi, mai iritabili, mai distraşi şi mai puţin receptivi decât ceilalţi copii. Studiile pe adulţi au relevat rezultate similare. Cercetătorii de la Institutul Berkeley au descoperit că o oră de somn diurn îmbunătăţeşte substanţial memoria şi abilitatea de învăţare. Reprizele scurte de somn îi permit creierului să elibereze memoria pe termen scurt şi revigorează funcţiile cerebrale.

Oricât de mult şi de bine am dormi noaptea, cu fiecare oră scursă a zilei scade treptat atenţia, dar şi timpul de reacţie. Dacă în lumea modernă acest lucru reprezintă doar un incovenient, pentru strămoşii noştri viteza de reacţie era o chestiune de viaţă sau de moarte. Un pui de somn pe timpul zilei, chiar şi de numai 15-20 de minute, îţi redă vigoarea mentală necesară pentru încheierea de sarcini complicate în orele după-amiezii.

Importanţa acestei forme de odihnă este recunoscută şi de companiile de renume. Google şi Apple se numără printre companiile care le permit şi îi încurajează chiar pe angajaţi să-şi odihnească mintea dormind câte 20 de minute în timpul programului. Acest obicei este benefic atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori, care se bucură de un grad mai bun de productivitate. În plus, cine nu şi-ar dori să aibă un şef care să îngăduie un somn scurt înainte de sarcinile de după-amiază?

Experţii susţin că aţipelile de 10-20 de minute sunt cele mai bune pentru împrospătarea minţii şi revigorarea atenţiei. Nu este un somn foarte adânc, aşa că îţi permite să reintri uşor în pâine după trezire. Reprizele de somn de 30 de minute sau mai mult induc o stare de mahmureală la trezire, deoarece trezirea se produce imediat după intrarea în stadiile de somn mai profund.

Dacă dormi o oră, te vei simţi mai ameţit la trezire şi vei avea nevoie de mai mult timp să te dezmeticeşti, dar beneficiile asupra memoriei sunt net superioare somnului mai scurt. Cele mai lungi reprize de somn diurn, adică de 90 de minute sau mai mult, sunt indicate mai ales celor care nu dorm suficiente ore pe noapte.

În concluzie, somnul de după-amiază este foarte important, întregind tabloul ritmului circadian normal, şi având o contribuţie majoră la îmbunătăţirea memoriei emoţionale şi a creativităţii (poate ca acesta este secretul parlamentarilor noștri :))).

Una peste alta, este un obicei benefic să tragi câte un pui de somn în timpul zilei, dar somnul diurn trebuie să vină în completarea unui somn nocturn sănătos, şi nu să îl înlocuiască!

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog