-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Dietele vegetale pot vindeca planeta, afla cum!


Publicitate

Un articol de Maria

Potrivit unei analize stiintifice a unui numar de peste 200 de articole de specialitate publicate in 100 de tari diferite pe o perioada de 50 de ani, modificarea obiceiurilor alimentare pe glob au accelerat transformarile climaterice.

Din fericire, cercetatorii considera ca adoptarea in masa a unei diete vegetariene ar putea incetini sau chiar repara pagubele provocate mediului inconjurator.


Reducerea substantiala a daunelor de mediu

Analiza stiintifica, publicata in revista internationala de stiinta Nature, a demonstrat ca dezvoltarea economica si urbanizarea societatii au declansat si incurajat treptat o tranzitie dinspre alimentatia traditionala catre o alimentatie bogata in carne si alte produse animaliere intens procesate. Daca lucrurile vor continua in acest mod, nivelurile gazelor cu efect de sera din agricultura globala (GHG) datorate productiei de alimente si defrisarilor ar putea creste cu pana la 80% in urmatorii 30 de ani.

Pe de alta parte, adoptarea la nivel global a unei alimentatii pe baza de plante ar putea reduce semnificativ pagubele de mediu cauzate de obiceiurile alimentare moderne. Specialistii estimeaza ca implementarea unei miscari globale de incurajare a populatiei inspre adoptarea unei alimentatii vegetale ar putea reduce emisiile GHG cu pana la 55%.

Metodele sustenabile chiar functioneaza

Studiul publicat in revista Nature a analizat emisiile GHG corelate cu cresterea si sacrificarea vitelor si ovinelor, respectiv cu productia industriala si comercializarea de aceste tipuri de carnuri, si a constatat ca ele genereaza mai departe 250 de alte GHG-uri per gram de proteina comparativ cu cultivarea si comercializarea de legume. Emisiile aferente productiei de carne de porc, de pui, de peste si de lactate sunt mai scazute decat cele pentru carnea de vita si de oaie, dar cele datorate comercializarii acestor produse tot sunt mai ridicate decat cele aferente industriei producatoare de leguminoase.

Cercetatorii au mai descoperit si ca productia sustenabila – de exemplu, cresterea animalelor pe terenuri necultivabile – reduce in mod substantial impactul negativ asupra mediului comparativ cu cresterea industrializata a animalelor. Unele practici sustenabile, precum reciclarea ingrasamintelor inapoi in sol, pot avea chiar o influenta pozitiva asupra mediului.

Cea mai buna solutie? Adoptarea unei diete pe baza de plante

Concentrarea pe metodele sustenabile poate reduce pagubele produse de regimurile alimentare bazate pe consumul de carne, dar cea mai viabila solutie pentru protejarea mediului o reprezinta adoptarea unei alimentatii bazate pe legume si fructe.

Potrivit cercetarilor stiintifice publicate in Revista de nutritie ecologica, adoptarea unei alimentatii vegetale este cea mai sigura solutie pentru protejarea mediului. 

Cercetatorii au distribuit participantii in mod aleatoriu intr-unul dintre urmatoarele grupuri:

• Grupul veganilor

• Grupul vegetarienilor

• Grupul pesco-vegetarienilor

• Grupul semi-vegetarienilor

• Grupul omnivorilor

In urma, cercetatorii au monitorizat si masurat impactul fiecarui tip de alimentatie asupra mediului. S-a descoperit ca grupul veganilor a avut cel mai redus impact comparativ cu celelalte grupuri de subiecti. Mai mult, s-a observat si ca nu numai productia de proteine vegetale, ci si comercializarea si prepararea propriu-zisa a alimentelor vegetale necesita mai putine resurse prin comparatie.

Cum poti contribui si tu la regenerarea si conservarea mediului inconjurator

Conexiunea dintre alimentatia umana de baza si mediul inconjurator este foarte complexa. Desi cea mai buna solutie ar fi renuntarea completa la carne si lactate, chiar si reducerile graduale ale cantitatilor de aceste alimente conteaza pe termen lung. Prin adoptarea unui regim alimentar vegetarian, indiferent in ce proportie, fiecare individ in parte poate juca un rol pozitiv in efortul global de conservare si regenerare a mediului.

Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog