Publicitate
Un articol de Maria
Acea aroma a unei cafele proaspat facuta este tot ce ne dorim dimineata. Fie ca este neagra sau cu frisca, aceasta bautura poate fi servit in orice moment al zilei si are un loc foarte important in orice societate.
In urma numeroaselor studii publicate in decursul anilor, oamenii au ajuns sa se intrebe daca aceasta bautura este sau nu buna pentru sanatate. Adevarul, ca de cele mai multe ori, este undeva la mijloc si trebuie luate in calcul foarte multe elemente, pentru a sti cu siguranta daca este bine sau nu sa bem cafea.
Cafeaua este bogata in antioxidanti si cafeina, dar contine si riboflavina (Vitamina B2) magneziu, potasiu sau niacin. Consumul de cafea are atat avantaje cat si dezavantaje, ambele demonstrate stiintific. Unul din cele mai importante beneficii este acela ca ne poate prelungi viata. Pentru a va bucura de beneficiile caelei, trebuie sa o alegeti intotdeauna pe cea neagra si sa nu consumati mai mult de 4-5 cafele pe zi.
Iata cum ne poate prelungi cafeaua viata.
1. Cafeaua si o viata mai lunga
Stiind ca bautorii de cafea sunt mai putin expusi la riscul dezvoltarii multor boli comune (sau la a se sinucide), poate face lumina in cazul prelungirii vietii. Exista chiar si dovezi care sustin acest principiu. Un studiu publicat in the New England Journal of Medicine in anul 2012, a observat obiceiurile a 402,260 de indivizi, cu varsta intre 50 si 71 de ani. In cadrul acestui studiu, persoanele care au baut cafea, prezentau un risc mai scazut sa moara, dupa 12 sau 13 ani de la studiu. Acestia consumasera intre 4 si 5 cesti de cafea pe zi, iar barbatii prezentau un risc mai scazut cu 12%, in timp ce femeile cu 16%.
Cafeaua ne protejeaza organismul datorita proprietatilor antioxidante. Antioxidantii functioneaza asemeni unor luptatori, protejandu-ne de radicalii liberi din organism. Acesti radicali ne pot slabi imunitatea, facandu-ne mai predispusi la imbolnavire.
• Un studiu realizat in anul 2008, publicat in Analele Medicinei Interne, dezvaluie faptul ca aceasta bautura a fost asociata cu reducerea mortalitatii in cazul bolilor cardiovasculare.
• Din contra, un studiu publicat in the New England Journal of Medicine spunea ca bautura fusese asociata cu cresterea mortalitatii, in cazul persoanelor cu un stil de viata nesanatos.
• Intr-un studiu din anul 2015, publicat Circulation, cercetatorii demonstrau ca bautorii de cafea (cafea neagra) prezinta un risc mai scazut spre a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau boli neurologice. Studiul a fost realizat de catre the American Heart Association.
2. Ne protejeaza de cancer
Antioxidantii din cafea sunt cei asociati cu reducerea riscului aparitiei mai multor tipuri de cancer. Cafeaua contine compusi biologici activi, precum cafeina sau acidul fenolic, jucand un rol important in prevenirea cancerului.
• Un studiu publicat in anul 2011, in the Journal of the National Cancer Institute a demonstrat faptul ca asocierea cafelei cu dezvoltarea cancerului de prostata, se aplica doar in cazul bauturilor din cofeina contrafacuta.
• Uns studiu publicat in anul 2012, publicat in the American Journal of Nutrition demonstreaza faptul ca un consum crescut de cafeina, poate fi asociat cu aparitia cancerului de colon.
• Cafeaua este benefica in prevenirea cancerului de piele, spune un studiu realizat in anul 2014, publicat in the European Journal of Cancer Prevention.
• Intr-un studiu din anul 2016, publicat de catre Asociata Americana a Cercetatorilor Oncologi, se demonstra faptul ca chiar si o cantitate mica de cafea poate preveni aparitia cancerului de colon.
3. Mentine sanatatea ficatului
Ficatul este un organ extrem de important, avand foarte multe functii. Ficatul este foarte sensibil la excese si mai ales la cele legate de alcool, putand ajunge cu usurinta la dezvoltarea unei ciroze. Consumatorii de cafea, au cu 84% mai putine sanse sa dezvolte ciroza. Chiar si cancerul de ficat poate fi redus cu 40%, in cazul bautorilor de cafea.
Consumul limitat de cafea este strans legat de imbunatatirea functiei ficatului.
• Un studiu realizat in anul 2013, publicat in revista Hepatology, spune faptul ca un consum minim de cafea, poate reduce grasimea ficatului, in cazul persoanelor care nu consuma alcool. Cofeina stimuleaza metabolismul si scade grasimea din zona ficatului. Nu consumati totusi cafea nefiltrata.
• Un studiu realizat in anul 2001, publicat in the Annals of Epidemiology mentioneaza faptul ca doar cafeaua, nu si celelalte bauturi care contin cafeina, poate inhiba ciroza.
• In anul 2006, un studiu publicat in the Archives of Internal Medicine spunea ca chiar si in cazul cnsumatorilor de alcool, ciroza poate fi tratata sau prevenita.
Nu doar ciroza ficatului, ci si cancerul de ficat, este strans legat de consumul de cofeina. Un studiu publicat in anul 2005, in the International Journal of Cancer a descoperit faptul ca bautorii de cafea aveau un risc mult mai scazut spre a dezvolta cancer de ficat.
4. Protejeaza inima
Consumul rezonabil de cafea este asociat cu buna functionare a inimii si asta se intampla datorita continutului de cafeina. Cafeina poate reduce chiar si inflamatiile.
Un studiu realizat in anul 2007 si publicat in the journal Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases mentioneaza faptul ca bolile coronariene pot fi prevenite consumand cafea.
Mai tarziu, un studiu publicat in the Journal of Epidemiology and Community Health in 2011 a descoperit faptul ca chiar si ceaiul verde sau cel negru au aceleai proprietati ca cele ale cafelei. Cafeaua este asociata chiar si cu reducerea infarctului.
5. Previne aparitia diabetului
Antioxidantii din cafea imbunatatesc sensibilitatea insulinei si reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2.
Diabetul de tip 2 este caracterizat printr-un nivel crescut al zaharului din sange, datorat rezistentei la insulina. Aceasta este o boala extrem de comuna, ce afecteaza din ce in ce mai multi oameni in zilele noastre. Aproximativ 300 milioane de oameni sufera de aceasta boala. Ceea ce este interesant, consumatorii de cafea prezinta un factor de risc mai mic in ceea ce priveste dezvoltarea acestei boli. Un studiu a aratat faptul ca riscurile aparitiei acestei boli scad cu pana la 7%, in cazul consumatorilor de cafea.
• Un studiu realizat in anul 2009, publicat in Diabetologia, arata ca un consum de cel putin 3 cesti de cafea/zi poate reduce aparitia diabetului de tip 2.
• Un studiu realizat in anul 2013, publicat in the American Journal of Clinical Nutrition a analizat consumul de cofeina si legatura acesteia cu diabetul de tip 2, in cazul a 74,749 de femei. S-a demonstrat faptul ca riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 a fost redus cu 4 procente.
• Un studiu realizat in anul 2015, publicat the International Journal of Epidemiology spunea ca aceasta bautura poate reduce chiar si riscul aparitiei obezitatii.
Daca adaugati indulcitori in cafea, aceasta nu mai poate preveni aparitia diabetului. De fapt, poate chiar creste riscul aparitiei diabetului.
6. Persoanele care consuma cafea, prezinta un risc mai scazut in ceea ce priveste depresia.
Depresia este extrem de des intalnita in zilele noastre, putand duce la boli mentale si la scaderea calitatii vietii. Un studiu realizat de catre Harvard, in anul 2011, spunea ca un consum minim de cafea, poate reduce cu 20% riscul aparitiei depresiei. In cazul unui alt studiu, persoanele care au consumat 3 sau 4 cesti de cafea, aveau o sansa cu 53% mai mica sa se sinucida.
Sfaturi suplimentare
• Regula generala: evitati cafeaua dupa ora 3. Incercati sa o consumati dimineata.
• In perioadele stresante optati pentru ceai din plante.
• Nu faceti din consumul de cafea o dependenta! Savurati cafeaua!
• Rezervati anumite momente din zi pentru a consuma cafea.
• In cazul persoanelor bautoare de cafea decofeinizata, va recomandam sa beti un produs organic si sa le evitati pe cele care contin ingrediente artificiale.
• Daca va place foarte mult cafeaua, insa nu va face bine, incercati sa gasiti un inlocuitor precum Inka Naturalis, amestec de papadie sau Teeccino. Au un gust asemanator, insa nu va fac rau.
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment