-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Uluitoare poveste! De la analfabetism, alcoolism, viata dezordonata o femeie a ajuns sa traduca din Biblie


Publicitate

Un articol de Ileana Mladinoiu

Desi se fac eforturi de evanghelizare a comunitatii din Quechua, Peru, foarte putina adancime teologica exista in sufletele lor si nu multi oameni duc un stil de viata crestineasca.

Lipsa de povestiri biblice in limba acestei comunitati a facut ca alcoolismul si alte comportamente distructive sa-i fie specifica. De asemenea, anii de opresiune au condus catre ostilitate religioasa si politica fata de cei din afara ei care incearca alfabetizarea sau dezvoltarea comunitatii.

Cu toate astea, Selmira, membru al tribului Quechua, a reusit sa treaca de la analfabetism, alcoolism si viata haotica la Biblie, devenind resursa valoroasa de cunoastere a principiilor crestine in Quecha.

Sa-i aflam povestea!

Selmira, o adolescenta din tribul mentionat, dorea mult sa invete sa citeasca. Dar asa cum traditia fetelor din aceasta parte a lumii ii impune s-a casatorit foarte tanara.

Ca majoritatea membrilor tribului va trai in alcoolism si violenta. Viata sa era foarte grea, casatoria haotica. Isi pierde un copil de 9 ani, muscat de un sarpe. Necazurile nu se opresc aici, va ingropa alti 10. La 28 de ani, ramane si fara mama.

In suferinta sa, femeia viseaza. Intr-o noapte vede un copac aflat peste un rau ca un pod, pe care incearca sa-l traverseze, dar se clatina. Un barbat imbracat intr-o mantie alba, stralucitoare, i se arata. Tocmai cand era pe punctul de a cadea in apa, barbatul o readuce la mal si ii da o Biblie.

Mai tarziu, ea viseaza o scara ce urca spre cer. Catarandu-se pe ea, ajunge in cer: liniste, case goale si un barbat care o intreaba:

-De ce esti aici? Du-te si ai grija de copiii tai! Si slujeste-l pe fiul lui Dumnezeu!

Atunci Selmira incepe sa caute o Biblie. A auzit de proiectul grupului Wicliffe, privitor la traducerea Bibliei, ca un aspect al misiunii primordiale a lui Dumnezeu. A mers in atelierul lui de lucru si le-a intalnit pe Christa si Maritsa, doua traducatoare.


Dorinta grupului este ca toate popoarele sa aiba acces, sa poata ințelege si sa aplice cuvantul lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu sa fie glorificat in toate limbile lumii.

De aceea, Christa si Maritsa ii spun povesti biblice cu impact puternic asupra vietii Salmirei. Interesul ei pentru Scriptura creste. Cu cat afla mai multe, cu cat vorbeste cu Dumnezeu si se simte aproape de el, cu atat capata forta si incredere. Din acel moment inceteaza sa mai bea. Mai mult, simte compasiune fata de semenii sai.

Desi sotul o ameninta cu parasirea (voia o sotie care sa bea alaturi de el) Selmira se roaga pentru acesta, ori de cate ori se imbata. Pana la urma, il face sa bea din ce in ce mai putin.

Selmira i-a invitat pe traducatorii Wycliffe in satul ei, in 2006. De atunci, ea a memorat 22 de povestiri biblice. Anul trecut, la un seminar, a predat timp de o saptamana din Biblie.

Toata lumea a fost uimita de cunoștintele acumulate. Povestirile biblice sunt impartasite copiiilor din scoala, ca si crestinilor cu care se intalneste duminica. Uneori se simte mai aproape de ei decat de propria familie.

Ca traducator, Selmira a excelat rapid, chiar daca desfasoara o munca grea. Colegii ii recunosc cunostintele bogate din Biblie, cerandu-i ajutor, atunci cand nu inteleg ceva, au incredere in judecata sa.

Citește adesea fragmente din Scriptura, traduse pentru membrii familiei. Insusi shamanul o asculta cu placere.

Iata cum credinta a facut ca femeia alcoolica si fara dram de carte de altadata sa se straduiasca ca Biblia sa se auda cat mai natural intr-o comunitate indepartata!


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog