Publicitate
Un articole de Ileana Mladinoiu
Alexis Masson, conferentiar in filozofia religiei, cu studii la Universitatea din Strasbourg, nascut intr-o familie de liber cugetatori, credea ca Dumnezeu nu exista, ca toti adeptii lui erau naivi si ignoranti. Cu alte cuvinte, Masson era un ateu militant.
“Intr-o seara, in timp ce citeam Biblia, cu un carnetel in mana pe care-mi notam idei care-mi trezeau atentia, am trait o experienta spirituala. Am auzit o voce in strafundul fiintei mele, distincta de constienta, spunand: “Alexis, esti pescar, te iert, pentru ca te adopt ca pe fiul meu”.
“Se intampla in seara de 25 iulie 2005, cand am simtit o intensa bucurie. Aveam impresia ca primesc o viata noua, ca renasc”.
Drumul sau spiritual a continuat timp de mai multi ani. Pentru ateul de altadata, moartea lui Iisus Hristos pe cruce, asezarea cadavrului in mormant si revenirea la viata corporala, trei zile dupa, sunt acum intelese dintr-o alta perspectiva.
Invierea, in acceptiunea profesorului este unul dintre faptele cele mai importante ale credintei crestine. Apostolul Pavel afirma ca fara revenirea Mantuitorului pe pamant, timp de 40 de zile, credinta ar fi zadarnica. Intr-adevar, Invierea este fundamentul sperantei crestinilor in propria lor inviere, dupa moarte.
Masson sustine un anumit numar de fapte admise de istorici ce merg in directia Invierii Domnului. Mai intai a existat si a murit. Sursele crestine, in aceeasi masura cele evreiesti si romane, o confirma.
Apoi, mormantul sau a fost gasit gol, in timp ce era pazit de soldati, si trupul sfant a disparut. In fine, multe persoane, discipoli si adversari au marturisit aparitia in carne si oase a lui Hristos.
Marturiile nu par mincinoase, fiindca cei care le-au facut au murit ca martiri tocmai din aceasta cauza. Nimeni nu s-ar fi jertfit pentru ceva fals.
Cum s-ar explica toate aceste fapte
Daca Iisus Hristos a murit, corpul a disparut si totusi el s-a infatisat mai multor persoane, cea mai posibila explicatie fiind aceea ca efectiv a inviat.
“Totusi, este important”, spune Masson, “sa evaluam ipoteze alternative, ca sa ne asiguram daca este vorba de cea mai rezonabila explicatie”.
1.Poate fi Invierea o legenda?
Ar parea ca nu are nimic iesit din comun, dar comporta interpretari. O simpla legenda este incapabila sa explice de ce mormantul a fost gasit gol. Acceptand ca Invierea este o simpla legenda, cadavrul ramanea in mormant si prezenta lui ar fi dat prilej autoritatilor evreiesti sa-si demonstreze super-ierarhia.
Absenta trupului ne pune intr-o reala dificultate. Legenda nu are capacitatea sa lamureasca existenta celor care l-au vazut pe Iisus inviat, pregatiti sa moara din cauza marturiilor.
2.Poate fi o greseala localizarea mormantului?
Problema este ca mormantul a fost perfect identificat. Mironositele au vazut exact unde a fost dus trupul Mantuitorului. In plus, proprietarul era cunoscut. Este vorba despre Iosif din Arimatea. (“Pune-l pe Domnul Iisus in mormantul tau si vei avea parte de o inviere glorioasa!”, este sfatul omului fascinat de predicele Nazarineanului).
Numai el ar fi putut arata adevarata amplasare a mormantului. Mormantul era pazit de soldatii romani, ceea ce permite mai mult sa fie recunoscut. In aceste conditii, o greseala asupra mormantului pare putin probabila.
3.Trupul Mantuitorului a fost furat?
Ipoteza aceasta ar explica disparitia fizica, insa, repetam, mormantul era bine pazit. Cum ar fi fost posibil furtul? Si mai ales, cine sa fi avut aceasta intentie? Daca l-ar fi furat crestinii, ei nu ar fi murit ca adevarati martiri pentru ceea ce ar fi constituit un neadevar.
Pentru atoritatile evreiesti, prezenta cadavrului in mormant dovedea ca Iisus nu era Mesia. In ceea ce-i priveste pe romani, ei au fost asociati evreilor. Daca hotii ar fi reusit, cu certitudine ar fi cerut un pret bun vanzandu-l evreilor, care stim cum au cumparat arestarea lui Iisus.
4.Iisus a lesinat pur si simplu ?
Hristos a fost supus unei violente fara margini, biciuit si crucificat. Niciun condamnat nu putea supravietui unui astfel de tratament. S-a constatat ca moartea ar fi survenit prin fisurarea unei coaste si strapungerea organelor vitale. Chiar daca ar fi supravietuit, ar fi murit imediat in mormant.
In plus, ar fi trebuit sa dea la o parte piatra de o tona ce acoperea mormantul si sa treaca printre soldati. Ceea ce nu pare deloc plauzibil. Starea sa de sanatate nu ar fi corespuns unui Hristos vazut glorios de catre discipoli.
O ultima ipoteza
Aceasta ar avansa ideea ca aparitiile lui Iisus inviat nu au fost decat halucinatii. S-ar putea presupune cu conditia ca discipolii sa creada rapid. Totusi, ei nu se asteptau sa invie si nu au crezut in primele marturii. A trebuit sa-L vada si sa-L atinga pe Iisus ca sa accepte minunea.
Chiar si necredinciosii au trait aceasta experienta. Halucinatiile nu ar explica de ce atatea persoane au trait experiente similare (circa 500) si obiectivitatea aparitiilor (40 de zile). In fine, cum ar putea halucinatiile sa lamureasca faptul ca mormantul era gol?
In concluzie, s-ar parea ca doar Invierea lui Iisus este capabila sa justifice ca EL a murit, ca mormantul a fost gasit gol si ca nimeni nu ar fi construit experienta aparitiilor lui Hristos inviat.
Ipotezele legendei, a mormantului localizat gresit, a furtului, lesinului si halucinatiilor nu reusesc sa faca fata la fel de bine faptelor.
Invierea Domnului este cea mai verosimila si rezonabila explicatie. Este temelia sperantei crestinilor in propria inviere.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment