Publicitate
Indiferent de vreme si de vremuri, la noi, luna martie, luna echinoctiului de primavara si a noului an agrar, a treia din an, popular numita Martisor, debuteaza ca o explozie de bucurie a unui copil care, dupa indelungi asteptari, si-a primit jucaria mult visata.
Romanii au un fel deosebit, original, de a intampina prima zi a primaverii, ofernd si primind martisoare, traditie veche, milenara care inca se mai pastreaza, in ciuda valului de sarbatori de import care nu au nici o legatura cu traditia, spiritualitatea si cultura romaneasca.
Legenda spune ca primul martisor ar fi fost tors de Baba Dochia, fiica lui Decebal, in timp ce urca la munte, cu oile. Martisorul, format din doua fire rasucite, de lana sau de matase, alb si negru, mai apoi, alb si rosu, reprezinta, de fapt, unitatea contrariilor, vara - iarna, cald - frig, lumina - intuneric.
In trecut, martisorul se purta la mana sau prins in piept, de la 1 martie pana la data cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: canta cucul, se intorceau pasarile calatoare, infloreau ciresii.
Martisorul, aducator de noroc
De-a lungul timpului, martisorul a fost si inca a ramas un talisman menit sa poarte noroc deoarece, de regula, este oferit sau primit insotit de urari de bine, sanatate si noroc.
Daca ne uitam in calendarul crestin-ortodox, vedem ca-n prima zi de martie este praznuita cuvioasa mucenita Evdochia, Dochia, cum i-a ramas numele in legende.
In vechime, ziua Dochiei se respecta pentru a avea recolta bogata, pentru ferirea de boli, dar si pentru noroc. Este ziua in care se culegeau flori. Femeile nu faceau treaba te teama sa nu iasa puii sau viteii strambi, iar gravidele o tineau ca sa aduca pe lume copii frumosi si sanatosi.
Traditia Babelor
De la 1 pana pe 9 martie sunt zilele Babei, ciclu de noua zile, atatea cate i-au trebuit Dochiei sa urce cu oile la munte. Dupa obicei, in aceasta perioada, fiecare om isi poate alege o zi care, in functie de starea vremii, sa-i descifreze cum ii va fi viata pana anul viitor.
Acest ciclu se incheie pe 9 martie, ziua celor 40 de Sfinti Mucenici, cand se suprapun doua sarbatori. Astfel, 9 martie este ultima zi cand, conform traditiei, Baba Dochia moare si se preface in stana de piatra si prima zi a Mosilor, jertfiti si transformati in cenusa pe rugul funerar pentru dreapta lor credinta.
Ziua celor 40 de Sfinti Mucenici trebuie sarbatorita de toti crestinii, omul trebuie sa fie vessel si senin si sa nu se certe cu nimeni pentru ca risca sa-i supere pe "mosi", care l-ar putea pedepsi.
Sursa:ziare.com
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment