Publicitate
O terapie care se bazeaza pe principiul antrenarii sistemului imunitar sa lupte impotriva cancerului, da sperante in randul a peste 90% dintre bolnavii diagnosticati cu cancer in stare avansata deoarece multi dintre cei care au folosit acest tratament au reusit sa obtina o remisie a bolii.
In cazul pacientilor diagnosticati cu leucemie, celulele albe au fost extrase din organism, modificate in laborator si reintroduse in organism.
Expertii sunt de parere ca studiul a fost uimitor dar ca este doar un inceput.
Prof Stanley Riddell, cercetator in cadrul Centrului de tratament impotriva cancerului, din Seattle, spune ca toate tratamentele de vindecare a acestei boli au esuat iar pacientii aveau o limita de viata intre 2 si 5 luni.
Acesta a mai declarant in cadru conferintei si faptul ca: “ Rezultatele ultimului studiu sunt fara precedent.”
Reinstruire
Pe durata studiului, asa numitele celule T au fost extrase din sangele pacientilor. Acestea in mod normal actioneaza asemeni unor bombe care distrug tesutul infectat.
Cercetatorii au modificat genetic celulele T pentru a pune pe picioare un nou mecanism - sub numele de receptori himerici de antigen- care sa aiba drept tinta leucemia acuta limfoblastica.
Prof Riddell a declarat pentru BBC:
"Ce face acest proces? Reprogrameaza genetic celulele T pentru ca atunci cand sunt reintroduse sa le distruga pe cele tumorale. Pacientii nu mai aveau nicio varianta de tratament si o singura doza din acest tratament a reusit sa bage in remisie boala a peste 90% dintre pacienti, in momentul de fata boala ne mai putand fii detectabila.”
Insa, un expert in tratarea cancerului a mentionat faptul ca inca nu simt siguranta tratamentului deoarece statisticile nu sunt inca disponibile.
7 dintre pacientii tratati au dezvoltat sindromul eliberarii de citokine si alti doi pacienti au murit.
Daca aceste statistici pot fi acceptate dat fiind stadiul avansat al bolii, efectele adverse sunt mult mai mari decat in cazul unui tratament conventional pentru leucemie, cum ar fii chimioterapia si radioterapia.
Exista de asemenea o diferenta majora intre folosirea acestui tratament in cazul leucemiei sau a bolilor de sange si cancerul mamar.
Dr Alan Worsley, din cadrul Centrului de Cercetare Impotriva Cancerului, din Regatul Unit, a mentionat faptul ca desi tehnica pe care au descoperit-o este extrem de imbucuratoare, „acesta este doar inceputul”.
A declarat pentru BBC si faptul ca:
"Am lucrat o perioada cu aceasta noua tehnica, celule modificate genetic, si pana acum ne da sperante in tratarea cancerului.”
Trebuie mentionat faptul ca in majoritatea cazurilor, tratamentul standard pentru cancerul de sange, este destul de eficient. Acest tratament vine in intampinarea acelor pacienti in cazul carora tratamentul standard nu a functionat.
"Adevarata provocare este acum sa descoperim cum poate functiona aceasta tehnica si in cazul celorlalte tipuri de cancer.”
Sursa: bbc.com
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment