Publicitate
Cu totii stim faptul ca citricele sunt bogate in vitamine, potasiu, calciu si magneziu. Au de asemenea si un continut ridicat de zahar- asa ca, aveti grija cat de mult consumati daca doriti sa mentineti o dieta echilibrata.
Anumite citrice cresc mai greu decat altele si, din fericire, doua dintre cele mai sanatoase citrice pot fi crescute chiar in curtea dumneavoastra. Atunci cand hotarati sa cresteti pomi fructiferi, veti simti diferenta calitatii si prospetimii, protejandu-va in acelasi timp organismul de chimicalele din fructele care nu sunt organice.
Lamaiul
Este recomandat sa achizitionati un puiet (de 2-3 ani) pentru a obtine cele mai gustoase lamai. Cumparati un ghiveci de lut (cu multe gauri in partea de jos) si asigurati-va ca este suficient de spatios deoarece odata cu cresterea pomisorului, acesta va avea nevoie de mai mult spatiu. Puneti lamaiul in ghiveci si puneti cateva pietre pe fundul ghiveciului, pentru aerisire. Umpleti ghiveciul cu pamant insa optati pentru pamantul special pentru citrice.
Cam astea sunt toate detaliile de care trebuie sa tineti cont. Pomisorul dumneavoastra are nevoie de 8-10 ore de soare pe zi si trebuie udat cu regularitate (aveti grija sa nu exagerati cu cantitatea). Lamaile au nevoie, de obicei, de 6-9 luni pentru a se coace asa ca, atunci cand au o culoare uniforma-sunt gata.
Puteti insa creste un lamai si din seminte.
Pentru a creste un lamai din seminte veti avea nevoie de urmatoarele:
O lamaie organica pentru ca lamaile non-organice contin adesea seminte ce nu incoltesc.
Sol fertil pentru ghiveci. De preferat sa contina turba, vermiculit, perlit, si ingrasaminte naturale.
Un ghiveci pentru plantare cu diametrul de 15 cm si adancimea de 15 cm.
Un ghiveci pentru rasad, cu diametrul de 60 cm si adancimea de 30 cm.
O locatie insorita in interior si, eventual, o lampa pentru crestere.
Urmați acesti pasi pentru a avea propriul lamai:
Umeziti solul din ghiveci, dar nu exagerat.
Umpleti ghiveciul mai mic cu pamant, lasand doar 2 cm sub buza.
Taiati o lamaie si scoateti o samanta din ea. Inlaturati toata pulpa de pe suprafata sa. O modalitate buna de a face acest lucru este sa curatati samburele, pana acesta va deveni curat.
Trebuie sa plantati samburele imediat, el trebuie sa fie inca umed atunci cand este ingropat in sol. Plantati samanța la o adancime de 1.5 cm in pamant, in mijlocul ghiveciului.
Udati usor solul de deasupra semintei, cu apa, dintr-o sticla cu pulverizator.
Acoperiti ghiveciul cu folie de plastic transparenta, prindeti bine marginile cu un elastic, si faceti gauri mici în partea de sus, cu un creion.
Plasati ghiveciul intr-un loc cald si insorit.
Stropiti pamantul cu apa din cand în cand. Nu trebuie sa lasati pamantul sa se usuce, dar nici nu trebuie să-l imbibati excesiv. Trebuie doar sa aveti grija ca pamantul sa fie umed.
Dupa aproximativ doua saptamani trebuie sa apara un vlastar. Daca aveti nevoie de lumina suplimentara pentru lamai, puteti utiliza o lampa pentru a suplimenta lumina soarelui.
Aveti grija ca puietul sa creasca in conditii prielnice pentru dezvoltare, mentineti solul umed, asigurati-i cel putin opt ore de lumina pe zi, si puneti doze moderate de ingrasaminte organice.
Urmariti ca planta sa nu fie atacata de insecte sau boli. Rupeti frunzele ingalbenite atunci cand este necesar.
Cand planta creste si nu mai incape in ghiveciul mic, mutati-o in ghiveciul mai mare. Plantele tinere au nevoie de mai multa apa decat plantele mari, dar în general, toate au nevoie de apa in cantitati potrivite.
Mandarinul
Dacă doriti sa cresteti un mandarin in incapere, va recomandam, ca si in cazul lamaiului, sa alegeti un puiet. Acesti copaci tind sa creasca mai repede asa, decat daca ar începe sa fie crescuti din seminte. Pregatiti ghiveciul in acelasi mod pe care vi l-am recomandat in cazul lamaiului (spatios, cu pietre si gauri de drenaj in partea de jos), si oferiti mandarinului lumina soarelui in mod regulat.
Mandarinii sunt foarte potriviti pentru cresterea in incaperi, deoarece de obicei nu cresc mai inalti de 1.80 m. Udati mandarinul in mod regulat, dar fara sa exagerati, dupa necesitate schimbati ghiveciul in care se afla planta, mutand-o in unul mai mare. Culegeti mandarinele de indată ce capata o culoare portocalie, deoarece cu fiecare moment ce trece, aroma fructelor dispare.
Sfat: fiti atenti cand le culegeti, rasuciti mandarinele de pe copac astfel incit micul buton din partea de sus sa ramana la locul sau.
Speram sa folositi aceste metode de crestere a lamaiului sau mandarinului, astfel incat sa va puteti bucura mereu de fructe proaspete si delicioase pe masa dumneavoastra.
Cu drag,
Despre Autor:
Maria este autor pentrusuflet.com - "Doresc din inima ca articolele mele sa va atinga si sa va vindece sufletul si corpul, astfel incat impreuna, sa lasam un loc mai bun generatiilor viitoare". Pe Maria o puteti gasi si pe Facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment