Publicitate
Din pacate, cancerul pulmonar este cel mai generalizat tip de cancer din intreaga lume si afecteaza in egala masura atat barbatii cat si femeile. Conform Institutului National de Oncologie, 1 din 14 oameni va fi diagnosticat cu cancer in timpul vietii. In Statele Unite, cancerul pulmonar reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer prin care femeile isi pierd viata, depasind cu mult cancerul mamar. Putem preveni cancerul pulmonar fiind constienti de factorii de risc si fiind atenti la simptome.
Factori de risc
Fumatul
Exista o stransa legatura intre cancerul pulmonar si fumat- mai mult de 90% din cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului. Cu cat fumati mai multe tigari cu atat creste mai mult riscul aparitiei cancerului pulmonar. Se estimeaza ca, 1 din 7 fumatori care consuma mai mult de doua pachete de tigari pe zi, va muri de cancer pulmonar.
Fumatul pasiv
Nu trebuie sa fiti neaparat fumator pentru a fi supus riscului. Majoritatea chimicalelor ce se gasesc in tutunul tigarii, s-a demonstrat a fi cancerigena. Riscul de a face cancer pulmonar creste de fiecare data cand sunteti expusi la fumul tigarii unei alte persoane.
Poluarea Aerului
Asemanator fumatului pasiv, expunerea indelungata la aerul poluat excesiv, creste riscul de cancer pulmonar. Aici este inclusa expunerea la azbest si multe alte substante chimice precum: arsenic, cadmiu, carbune, beriliu, nichel si siliciu.
Gazul Radon
Gazul Radon este un gaz radioactiv natural, ce apare ca rezultat al uraniului. Este inodor si invizibil, poate trece prin pamant si poate intra in casa.
Gena
Susceptibilitatea genetica individuala poate juca un rol in dobandirea cancerului pulmonar. Persoanele care au avut cazuri de cancer pulmonar in familie, sunt mai predispuse riscului aparitiei acestei boli.
Bolile Pulmonare
Exista anumite boli pulmonare care se afla in legatura stransa cu aparitia cancerului pulmonar, printre acestea se numara BPOC (boli pulmonare obstructive cronice) care lasa urme asupra plamanilor.
Aproximativ 70% din persoanele diagnosticate cu cancer au varsta peste 65 de ani, in timp ce mai putin de 3% din pacienti au o varsta sub 45 de ani.
Semne si simptome ale cancerului pulmonar
Semnele ce atrag atentia asupra cancerului pulmonar, nu sunt intotdeauna usor de identificat. De cele mai multe ori, cancerul pulmonar nu are niciun simptom in fazele incipiente. Daca va este teama ca factorii prezentati mai sus v-ar fi putut afecta sanatatea, puteti face o evaluare timpurie deoarece ajuta la prevenirea bolii in cazul persoanelor cu un grad ridicat de risc.
Persoanele care sufera de cancer pulmonar pot avea urmatoarele simptome:
Tuse persistenta sau schimbari ale tusei
De obicei, atunci cand racim, tusea trece abea dupa o saptamana sau doua. Daca persista mai mult timp, trebuie sa mergeti la medic. Daca sunteti fumator sau suferiti de tuse cronica, aveti grija la orice schimbare a tusei, cum ar fi: tuse mai deasa, tuse mai profunda cu sunete accentuate, eliminarea unei cantitati mai mari de mucus sau chiar sange.
Dificultati respiratorii
Daca va confruntati in mod regulat cu dificultati respiratorii atunci cand faceti o activitate pe care in mod obisnuit o faceati cu usurinta, poate fi un simptom al cancerului pulmonar. Acest simptom apare atunci cand o tumora pulmonara blocheaza o cale respiratorie.
Dureri in piept sau dureri osoase
Una din simptomele cancerului pulmonar poate fi durerea in piept, de umar sau de spate. Cancerul pulmonar, transmis si la oase poate provoca dureri in zonele in care sunt afectate acestea. Daca a ajuns sa afecteze si creierul, poate determina dureri de cap sau simptome neurologice. Aveti grija la semnele pe care corpul vi le transmite si daca acestea nu dispar, cereti parerea unui medic.
Respiratia ingreunata
Un fluierat in momentul in cae respirati poate fi rezultatul faptului ca suferiti de astm sau alergie insa, poate fi de asemenea asociat cu cancerul pulmonar. Daca fluieratul persista, mergeti la doctor pentru a afla ce se petrece.
Schimbarea Vocii
Ragusala poate fi provocata si de o simpla raceala insa, daca observati acest lucru sau orice alta schimbare brusca a vocii, fara motiv, mergeti urgent la medic.
Raceli Pulmonare Repetate
Daca suferiti de infectii repetate, precum bronsita sau pneumonie, cereti parerea unui medic.
Scaderea in greutate, Lipsa Poftei de Mancare, Oboseala si Slabiciunea
Aceste simptome nu sunt specifice cancerului pulmonar, ele pot fi intalnite si in cazul altor tipuri de cancer sau altor boli. Insa, daca schimbarile sunt inexplicabile si persista, ar trebui sa mergeti la medic pentru o consultatie in detaliu.
Cum Putem Reduce Riscul Dezvoltarii Cancerului Pulmonar
In primul rand- lasati-va de fumat daca nu ati facut-o pana acum. De asemenea, evitati expunerile la fumul de tigara daca sunteti fumator pasiv.
Verificati daca in casa exista gaz radon.
Daca banuiti ca in incinta casei exista gaz radon, cumparati un test special pentru masurarea nivelului de gaz radon.
Evitati factorii cancerigeni la serviciu.
Luati-va masuri de preventie a expunerii la chimicale toxice in cadrul serviciului.
Schimbarile din viata de zi cu zi.
Exista dovezi clare ca sportul, practicat in mod regulat, poate scadea riscul dezvoltarii cancerului pulmonar si al altor tipuri de cancer. De asemenea, cresteti-va asimilarea de fibre prin consumul sporit de fructe si legume. Studiile au aratat ca usturoiul poate reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar.
Examinarile timpurii.
Radiografiile toracice nu ajuta la detectarea stadiilor incipiente de cancer pulmonar. Insa CT cu dozare scazuta a demonstrat ca poate reduce rata mortalitatii, in cazul cancerului pulmonar, cu 20%.
Cu drag,
Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.
Publicitate
loading...
No comments:
Post a Comment