-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Cancerul mamar, asociat cu greutatea corporala!


Publicitate

Femeile supraponderale si obeze prezinta un risc mai mare de cancer mamar dupa menopauza, in comparatie cu femeile cu o greutate corporală considerata normala si care fac parte din aceeasi categorie de varsta, potrivit unei analize stiintifice de amploare.

Desi alte studii din trecut au vorbit despre o legatura intre greutatea corporala in exces si riscul de cancer mamar, confirmarea acestei legaturi reprezinta un element esential, mai ales prin prisma faptului ca acesta depinde de un factor care poate fi modificat, aaa cum este greutatea. "Iar asta sugereaza ca femeile pot sa faca ceva in acest sens", a spus Marian Neuhouser, cercetatoare la Programul de Prevenire a Cancerului de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din orasul Seattle, coordonatoarea studiului.

Pentru noul studiu, publicat in JAMA Oncology, oamenii de stiinta americani au analizat datele medicale provenind de la o cercetare stiintifica anterioara, realizata pe termen lung si pe un numar mare de paciente, intitulata "Women's Health Initiative".

Cercetatorii au analizat datele colectate de la 67.142 de femei aflate la menopauz, cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, de pe intreg teritoriul american, care au fost monitorizate timp de 13 ani. In total, medicii au detectat in cadrul acestui esantion un numar de 3.388 de cazuri de cancer mamar, pana in 2010.

Pacientele au fost grupate in functie de indicele de masa corporala (IMC) al fiecareia dintre ele.

IMC reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii. Persoanele cu o greutate normala au un IMC cuprins in intervalul 18,5 şi 24,9. Persoanele supraponderale au un IMC cuprins intre 25 si 29,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 30. Un IMC de peste 35 este caracteristic persoanelor diagnosticate cu obezitate severa.

Aproximativ 5 procente dintre femeile din fiecare grup - alcătuit pe baza greutăţii - au fost diagnosticate cu o formă invazivă de cancer mamar în timpul perioadei de studiu, iar riscul de cancer mamar a crescut odată cu greutatea corporală.

Femeile din grupul cu IMC de peste 35 au prezentat un risc cu 56% mai mare de a fi diagnosticate cu orice tip de cancer mamar invaziv în perioada monitorizată, în comparaţie cu persoanele cu o greutate corporală considerată normală.

Atunci cand cercetatorii au analizat anumite tipuri specifice de subtipuri de cancer, ei au descoperit ca femeile cu forme severe de obezitate prezinta un risc cu 86% mai mare decat femeile cu greutate normala de a fi diagnosticate cu tumori canceroase mamare care sunt alimentate de hormonii estrogen si progesteron.

Cancerele mamare denumite "receptor pozitiv de estrogen" si "receptor pozitiv de progresteron" reprezinta formele cel mai frecvent intalnite. Pana la acest studiu nu a existat o legatura stabilita intre IMC si tipurile de cancer din categoria "receptor hormonal negativ".

Folosirea terapiei de substitutie hormonala dupa menopauza nu a modificat relatia dintre cancerul mamar si greutatea corporala, afirma autorii studiului.

De asemenea, cercetatorii americani au descoperit faptul ca femeile care s-au ingrasat cu mai mult de 5% din greutatea pe care o aveau la inceputul studiului s-au confruntat cu o creştere cu 35% a riscului de cancer mamar.

In schimb, pentru femeile care erau deja supraponderale sau obeze la debutul studiului, scaderea in greutate nu a determinat o diminuare a riscului de cancer mamar.

"E important sa spunem ca acesta nu a fost un studiu despre slabit. Este nevoie de un studiu care sa analizeze in mod specific daca pierderea in greutate duce la o scadere a riscului de cancer mamar", a precizat Marian Neuhouser.

Sursa: csid.ro


Despre Autor:
Andrei este autor pentrusuflet.com - "Initial am fost sceptic cand mi s-a spus ca exista o alternativa. Insa am avut norocul sa am parte de foarte multa informatie, informatie pe care vreau sa v-o transmit prin articolele mele, si, care, sper sa va fie de folos.". Pe Andrei il puteti gasi si pe facebook.


Publicitate


loading...
AP
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://2.bp.blogspot.com/-1tmv5waszvE/WA393cnZfSI/AAAAAAAAHgs/ULe6DpYTBqYFutQP_BBP8LWtnc5NGuUrQCLcB/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog