-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Adevarul despre cariile dentare si cum sa previi aparitia lor in mod natural!


Publicitate

Pe scurt, cariile dentare reprezinta perforatii ale smaltului dintilor datorate deteriorarii tesutului dentar. Contrar convingerii generale, nu doar copiii sunt predispusi la aparitia cariilor. Inclusiv adultii se confrunta cu astfel de probleme dentare, in special cei care isi neglijeaza igiena orala sau cei care sufera de boli gingivale.

Riscul de aparitie a cariilor dentare creste, de asemenea, odata cu inaintarea in varsta.

Cariile se instaleaza la nivelul smaltului – substanta dura de culoare alba care formeaza invelisul dintilor. Pe fondul subtierii sau slabirii smaltului dentar se instaleaza perforatiile erozive. Problemele grave debuteaza atunci cand orificiile rezultate se adancesc pana la nivelul dentinei, stratul interior al dintilor. De la acest stadiu incep sa se manifeste, de regula, simptomele cariilor – imbolnavirea dintilor si durerile dentare.

Cu toate ca smaltul este un material foarte rezistent, ele este totusi departe de a fi invulnerabil. Dedurizarea sau eroziunea smaltului se produce de fiecare data cand consumi alimente bogate in carbohidrati si zahar si nu igienizezi gura imediat dupa. La actiunea bacteriilor asupra carbohidratilor si a zaharului iau nastere acizi care slabesc sau dizolva smaltul dentar. Problemele se agraveaza treptat pana la aparitia cariilor.

Intrucat copiii sunt in mod natural atrasi de dulciuri si nu sunt inca familiarizati cu importanta mentinerii unei igiene orale adecvate, acestia sunt cei mai predispusi la riscul aparitiei cariilor si a perforatiilor dentare. Asa cum am precizat mai devreme, adultii sunt si ei la fel de vulnerabili la dezvoltarea cariilor. Bolile gingivale, precum si efectele imbatranirii, pot duce la retragerea gingiilor, lasand dintii si mai expusi la aparitia cariilor.

Cum sa previi aparitia cariilor


O buna igiena orala este cel mai eficient mijloc de prevenire a cariilor. Odata instalate, cariile nu sunt intotdeauna usor de tratat, asa ca cel mai indicat este sa te concentrezi de la bun inceput asupra mijloacelor de preventie a aparitiei acestora.

Iata cateva moduri prin care iti poti proteja dintii de carii:


  • Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Periajul dintilor este cea mai simpla metoda de aparare de prima-linie impotriva cariilor si a perforatiilor erozive.
  • Foloseste o apa de gura de buna calitate. In cazul in care nu te poti spala pe dinti imediat dupa masa, foloseste o apa de gura atestata clinic si eficienta in eliminarea bacteriilor din cavitatea orala si pentru indepartarea placii dentare.
  • Mesteca guma fara zahar. Acest lucru stimuleaza secretia si fluxul de saliva in cavitatea orala, sprijinind astfel indepartarea bacteriilor si a micilor particule de mancare de pe smaltul dentar.
  • Foloseste zilnic ata dentara. Periajul poate sa nu elimine complet particulele de mancare dintre dinti care pot produce carii prin descompunerea lor sub actiunea bacteriilor. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iti cureti zilnic dintii folosind ata dentara.
  • Mentine o dieta sanatoasa. Redu consumul de alimente cu continut bogat de carbohidrati si zahar. Introdu in dieta ta zilnica alimente bogate in calciu si vitamina D, intrucat acesti nutrienti intaresc tesutul dentar si ajuta la prevenirea cariilor. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele semidegresat, branza, iaurtul, migdalele, legumele cu frunze de culoare verde-inchis si conservele de peste macerat. Pestele gras, ficatul de vita si galbenusul de ou sunt foarte bune surse de vitamina D, la fel si produsele alimentare imbogatite cu vitamina D precum fulgii de cereale, sucul de portocale si laptele de soia.
  • Mergi in mod frecvent la dentist. Pentru a evita aparitia sau agravarea cariilor, se recomanda o vizita la dentist cel putin o data pe an pentru curatarea dintilor si efectuarea controalelor de rutina.

Remedii casnice impotriva cariilor

La instalarea simptomelor aparitiei cariilor, poti recurge la cateva remedii la indemana pentru atenuarea acestora.

Iata o lista cu cele mai eficiente remedii casnice:

•Dizolva o lingura de sare gema intr-un pahar cu apa. Foloseste solutia pentru gargara de 3 ori pe zi pentru calmarea simptomelor de durere.

•Multumita proprietatilor lor antibacteriene, analgezice si antiinflamatoare, cuisoarele reprezinta un remediu minunat pentru carii. Mesteca un varf de lingurita de cuisoare pana la eliberarea in gura a uleiului continut, apoi lasa uleiul rezultat sa actioneze timp de cateva minute. Poti, de asemenea, sa amesteci 2-3 picaturi de ulei de cuisoare cu un sfert de lingurita de ulei de masline, aplicand apoi solutia obtinuta pe zonele cu probleme folosind un tampon de vata.

•Usturoiul este, si el, recunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antibiotice. Freaca un catel de usturoi peste cariile dentare pentru atenuarea simptomelor de durere si a inflamatiei. Poti obtine un analgezic puternic adaugand intr-un mojar 3-4 catei de usturoi curatati de coaja, pisandu-i bine, si amestecandu-i apoi cu un sfert de lingurita de sare gema. Aplica pasta rezultata pe zonele cu probleme, las-o sa actioneze timp de 10 minute, apoi clateste bine gura cu apa.

•Simpla aplicatie de curcuma peste carii si dintii durerosi calmeaza imediat durerea, multumita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare.

Cu drag,


Publicitate


loading...
Unknown
0 Comments

You Might Also Like

No comments:

Post a Comment

[name=Pentru Suflet] [img=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKl7xySuhfsHG-SqVoQeOyx00tJ5EKmON3x-2kRI2SWRexiZYSFJ-_OTvKKmR8EnTbAxxyK-NYMIvrrrUF_WwBrMzwh3_jUYvhivpSdVmcSVaD-NRKdCCd67R7LZLheim5fPFn1mIMIw/s1600/Untitled-1.png] [description=Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist. In lipsa unui acord scris din partea pentrusuflet.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil link-ul articolului.]

Follow @SunriseSunsetBlog